ATLETIKA: TREĆA GRUPA EKIPNOG PRVENSTVA EVROPE

Crnogorski atletičari u Skoplju ponovili najbolji plasman

Marija Vuković i Danijel Furtula slavili su u Skoplju
1866 pregleda 0 komentar(a)
Marija Vuković
Marija Vuković

Atletska  reprezentacija Crne Gore nastup na ekipnom prvenstvu Evrope – treća  grupa u Skoplju završila je na petom mjestu sa 283 boda.  

Crnogorski atletičari i atletičarke, koji su nakon prvog takmičarskog  dana na stadionu "Toše Proeski" bili sedmi, ponovili su najbolji dosadšnji  rezultat na ekipnom kontinentalnom šampionatu.  

U odnosu na takmičenje u malteškom gradiću Marsa juna 2017. godine, iako  oslabljeni bez višebojca Darka Pešića i sprinterki Kristine Dubak i  Sare Ratknić, osvojili su 40 bodova više.  

Upisali su danas dvije pobjede, dok su po jednom završili na drugom, trećem i četvrtom mjestu.  

Trijumfovali su Danijel Furtula u bacanju diska (60,32) i Marija Vuković  u skoku u vis (184), Ljiljana Matović u skoku u dalj osvojila je drugo  mjesto (5,83), dok je treća bila Krstina Rakočević u bacanju kugle  (14,88).  

Rakočević je juče bila srebrna u bacanju diska, a isto odličje pripalo je i Tomašu Đuroviću u kugli.  

Kao četvrtoplasirani, sa ličnim rekordom, završio je Miloš Popović u  skoku s motkom (4:21), dok su peti bili Slađana Perunović na 5.000  metara (17:56,07), Amir Papazi u bacanju koplja sa novim ličnim i  juniorskim rekordom Crne Gore (62,55) i muška štafeta 4x400 u sastavu  Edin Erović, Aleksandar Miletić, Matija Đurović i Emir Ćatović  (3:23,19).  

Perunović je juče bila četvrta na 3.000, a peta na 3.000 hiljade stipl.  

Furtula, koji je jučerašnji nastup u bacanju kladiva završio kao  četvrtoplasirani, kazao je da je zadovoljan plasman i činjenicom da je  ekipi donio 13 bodova.  

"Nijesu bili idealni uslovi za disk, bilo je vruće. Želio sam bolji  rezultat, ali to nije sada toliko ni bitno. Najbitnije je da sam donio  maksimalan broj bodova i pomogao reprezentaciji da osvoji peto mjesto.  To je više nego što se očekivalo, imajući u vidu sve probleme koje smo  imali i odsustvo nekih takmičara”, kazao je Furtula agenciji MINA.  

Crnogorska rekoredrka u skoku u vis, Marija Vuković kazala je da je  najvažnije da je osvojila maksimalan broj bodova i dala doprinos  osvajanju petog mjesta.  

"Sa rezultatom nijesam zadovoljna, ali imajući u vidu da sam bila  povrijeđena to i nije loše. Zadovoljna sam što sam osvojila najviše  bodova i pomogla ekipi da ostvari dobar plasman”, kazala je Vuković.  

Matović, koja je u Skoplju nastupila u četiri discipline, naglasila je da je zadovovoljna  nastupom i rezultatima.  

“Bila sam na nivou svojih najboljih rezultata u sve četiri discipline i  vjerujem da sam dala veliki doprinos. Ostvarili smo veliki uspjeh, jer  niko nije očekivao da ćemo biti peti. Obećali smo da ćemo se boriti i to  smo i uradili”, kazala je Matović.  

Perunović, koja je u Skoplju trčala četiri trke, kazala je da je zadovoljna što je reprezentaciji donijela 33 boda.  

“Nijesam jurila rezultat zbog nastupa u četiri discipline. Zadovoljna  sam plasmanom, posebno jer nijesmo očekivali peto mjesto”, rekla je  Perunović.  

Kao sedmoplasirani završili su Ana Bošković u bacanju kladiva (41,73) i  Ana Mrvaljević na 100 metara sa preponama (15,85), dok su osmo mjesto  osvojili Vesna Pavlićević na 1.500 metara (5:10,88), Jovica Božović  u  troskoku (13,39) i ženska štafeta 4x400 u sastavu Marija Živković, Vesna  Pavlićević, Ana Mrvaljević i Slađana Perunović.  

Kroz cilj, kao deveti, prošli su Aleksandar Miletić na 800 (2:03,75),  Goran Petrić na 3000 stipl (10:49,79) i Miloš Dragović sa ličnim  rekordom na 3.000 metara (9:15,62), dok je deseti bio Dragan Pešić na  110 metara sa preponama (19,66).  

Crnogorski predstavnici na 200 metara Kristijan Subotić (22,84) i Marija  Živković (28,54) završili su na 11, odnosno 12. mjestu.  

Selektor Osman Erović čestitao je crnogorskim takmičarima na postignutim rezultatima u Skoplju.  

“Ostvarili smo dobar plasman u jakoj konkurenciji, oslabljeni i sa  zdrastvenim problemima koje smo imali. Zadovoljan sam, hvala svim  takmičarima i stručom štabu. Hvala i čelnicima saveza koji sve ovo  pripremili, a mi sproveli u djelo. Biti peti u konkurenciji 13 država je  rezultat iznad očekivanja”, kazao je Erović.  

Čestitke takmičarima i stručnom štabu uputio je i predsjednik Atletskog  saveza Gojko Banjević, koji je naglasio da je reprezentacija ostvarila  uspjeh iako značajno oslabljena.  

"Naši atletičari su pokazali da imaju i nose duh reprezentacije. Većina  njih je i napravila svoje lične rekorde i samim tim pokazali su svoju  izuzetnu želju i borbenost da daju svoj maksimum za boje reprezentacije  koje nose. Svima njima, sekektoru, nacionalnim trenerima kao i svim  ostalim koji su bili dio ove reprezentacije, upućujem  srdačne čestitke  za izuzetan uspjeh u vanrednoj situaciji", kazao je Banjević.  

On je naglasio da crnogorska selekcija ima velike šanse da se nada da u  narednom periodu bude u konkurenciji za viši rang.  

Plasman u viši rang izborio je Island, koji je iskoristio suspenziju  muške štafete do tada vodeće Srbije i preuzeo prvo mjesto sa  430  bodova.  

Srbija, koja je završila na drugom mjestu sa tri boda manje, uložila žalbu, čiji će epilog biti poznat do ponoći.  

Bosna i Hercegovina osvojila je treće mjesto i 385  bodova i ima osam više od Moldavije.  

Šampionat u Skoplju okupio je 13 reprezentacija sa oko 500 takmičara.