Napad nije sporan, treba bolje na bloku i u odbrani

Manje od dvije sedmice su do debija odbojkaša Crne Gore na Evropskom prvenstvu. Pomoćni trener Srđan Popović za “Vijesti” govori o pripremnom periodu, trenutnom stanju forme i očekivanjima na šampionatu Starog kontinenta
889 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: OSCG
Odbojkaši Crne Gore, Foto: OSCG

Dvije nedjelje su ostale do debija crnogorskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu.

Izabranici Veljka Bašića danas imaju slobodan dan, a od sjutra će ući u posljednju fazu priprema za prvi nastup na velikom takmičenju.

"Momci rade odlično iako su umorni od teretane, što je normalno, ali sve ide na bolje. Polako ulaze u rad na eskplozivnoj snazi, i vidi se da su bolji. Što se tiče odbojke, sve je u skladu sa trenutnim mogućnostima", raportira za “Vijesti” Srđan Popović, pomoćni trener naše reprezentacije.

Crna Gora je početkom sedmice odigrala dva kontrolna meča u Podgorici, protiv Grčke. Heleni su bili bolji u prvom duelu, zatvorenog tipa, sa 3:1, naša selekcija je u meču otvorenom za javnost slavila 3:2.

"Utakmice sa Grčkom su došle u pravom trenutku, jer smo izašli iz perioda teškog rada, kako na fizičkom planu, tako i što se tiče odbojke. Nismo mogli očekivati neku strašnu odbojku u tom trenutku, neko veliko požrtvovanje, ali su nam dosta koristili ti mečevi. Normalno, bilo je dosta grešaka, i tehničkih i taktičkih, ali su igrači u tom periodu bili dosta umorni, pa je sve to očekivano. Zato i takve utakmice služe, da se noge „rastresu“, ali i da naučimo kretnje, kako u odbrani tako i u bloku, pa su nam dueli sa Grcima dobro došli. Naravno, da smo mogli bolje, jesmo, ali smo mogli i lošije, tako da je sve bilo kako treba za taj dio priprema", dodaje Popović.

Prvi meč sa Grcima zbog problema sa leđima je preskočio Marko Bojić, jedan od aduta “crvenih”.

"To je bio peh jer je Marko Bojić, ipak jedan od ključnih igrača i bilo bi dobro da je odigrao obje utakmice. Ali šta da se radi, to je viša sila. Bilo je dobrih stvari, ali i onih koje moramo da popravimo".

Umjesto četiri, crnogorski odbojkaši će u pripremnom period odigrati samo mečeve sa Grcima, jer je Iran, koji sa klupe vodi Igor Kolaković, otkazao dolazak u Podgoricu.

"Šteta je što je Iran otkazao dolazak, nama je to, stvarno, hendikep, jer bismo za sparing partnera imali jednu od pet-šest najboljih selekcija na svijetu. Takvi mečevi bi nam koristili zbog protivnika na EP kao što su Estonija, Ukrajina i Češka, sa kojima možemo da se nosimo, bez obzira što su favoriti. Pokušali smo da nađemo zamjenu za Irance, ali je sve ranije ugovoreno i nismo imali rješenje".

Po mišljenju Popovića, nekadašnjeg tehničara Budućnosti i Partizana, te bivšeg dugogodišnjeg Kolakovićevog pomoćnika u Budućnosti, napad naše reprezentacije u ovom trenutku nije sporan.

"Po meni, više treba da obratimo pažnju na organizaciju odbrane. Da imamo miran i čvrst blok, a pozadi da se igra odbrana kako treba, da bismo imali što više kontri. Protiv Grka smo imali solidan servis, i mislim da i tu imamo dosta prostora za napredak, a kada se igrači odmore, mislim da će biti korektno što se servisa tiče. Dakle, na bloku, mirnoći bloka i odbrani treba još više da poradimo, da sve to dovedemo do naših mogućnosti. Neko će, možda, na utakmicama udariti smeč preko našeg bloka, i svaka čast. Ali ne smiju da nam “pucaju” lagani blok-aut, niti kroz blok. Neka lopta prolazi pored bloka, pa ćemo probati da je uhvatimo u odbrani".

Član stručnog štaba reprezentacije je govorio o još nekim nedostacima u ovom trenutku.

"Dosta laganih lopti smo „prodali“ u ovom periodu, u smislu dodavanja kontri, jer se dešavalo da loptu ostavimo na tri metra. Na takmičenju kakvo je Evropsko prvenstvo, takvih grešaka ne smije da bude. Kontra mora da se doda idealno da bismo mogli da se nadamo da će smečer napasti na jedan blok. Najzad, dosta laganih „kuvanih“ lopti nam je palo. To je sigurno posljedica teških nogu pa kasni reakcija, i to nije sporno. Ali mislim da je bilo lopti koje smo morali da uhvatimo".

Popović kaže da je grupa Crne Gore na EP (Poljska, Holandija, Estonija, Ukrajina, Češka) “izuzetno jaka za naš nivo”. - Normalno, mi se nećemo predati ni u jednom meču, to je sigurno. Ali po meni, treba da se nadamo da možemo da ugrozimo Estoniju, Češku i Ukrajinu, da u tim mečevima tražimo šansu za prolaz u osminu finala. Poljska i Holandija su, po meni, za nas u ovom trenutku nedodirljive".

Strugar na poštedi zbog problema sa leđima

Trenutnu brigu, ne i malu, stručnog štabu predstavlja povreda leđa prvog tehničara Rajka Strugara.

"Strugar već dva-tri dana ne trenira. Strugar je obavio sve neophodne preglede, i rečeno mu je samo da pauzira do ponedjeljka, kada treba da počne da trenira. Srećom nije ništa ozbiljno, jer se radi o glavnom dizaču ekipe", zaključio je Popović, uz napomenu da malih problema sa upalom koljena ima primač servisa Marko Vukašinović.

Bonus video: