Pritisak nemaju, motiva im ne fali

Odbojkaši Crne Gore doputovali u Roterdam, gdje sjutra veče protiv domaće Holandije počinju debitantski nastup na Evropskom prvenstvu
2402 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore pred polazak za Holandiju, Foto: Luka Zeković
Odbojkaši Crne Gore pred polazak za Holandiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2019. 15:57h

Vidno umorni od dugih i napornih priprema, nestrpljivi da takmičenje što prije počne, ali staloženi i bez euforije, odbojkaši Crne Gore doputovali su juče u Roterdam, gdje će sjutra protiv Holandije debitovati na Evropskom prvenstvu.

Izabanici Veljka Bašića su plasmanom na prvo veliko takmičenje, konačno, skinuli veliki teret s leđa, ali su i svjesni da imaju šansu da na samom šampionatu pokažu i dokažu da nijesu slučajno na Evropskom prvenstvu…

- Mjesec i po dana priprema teških i napornih je za nama, bilo je tu problema sa povredama. Imamo i dalje malih problema sa povredama, neki veće, neko manje, ali nekako se sve to zaboravlja kada utakmice počnu - rekao je pred put kapiten “crvenih” Vojin Ćaćić.

Crna Gora će igrati u grupi D, prva tri meča u Roterdamu protiv Holandije, Estonije i Ukrajine, a onda posljednja dva u Amsterdamu, protiv Poljske i Češke. Za prolaz u osminu finala potrebno je zauzeti jedno od prva četiri mjesta.

"Pritiska nema, motiva ne fali. Igramo na najvećoj sceni za nas do sada. Na nama je da damo sve od sebe, da se borimo i da ginemo za svaku loptu. Ako bude tako, ne sumnjam da ćemo svi biti zadovoljni rezultatom", dodao je Ćaćić.

Crnu Goru će na EP predstavljati tehničari Rajko Strugar i Nikola Radonić, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Marko Vukašinović, Božidar Ćuk i Nemanja Peruničić, srednji blokeri Gojko Ćuk, Luka Babić, Ivan Ječmenica i Blažo Milić, korektori Miloš Ćulafić i Aleksandar Minić, te libero Nikola Lakčević.

"Dosta smo radili na izdržljivosti, snazi, taktici. Bilo je problema sa sitnim povredama, na kraju neko nije mogao da pođe, ali sve je to normalno. Na Evropskom prvenstvu treba, jednostavno, da uživamo u igri. Bitno je da budemo hrabri i mudri u teškim i odlučujućim situacijama. Imaćemo jake protivnike i jedino ako budemo hrabri, moći ćemo da napravimo neki uspjeh", ističe primač Marko Bojić, jedan od glavnih aduta u našoj selekciji. Bojić vjeruje da Crna Gora “može da se plasira među 16 ekipa, je imamo kvalitet”.

"Mnogi igrači iz reprezentacije igraju odlično u svojim klubovima, i to već godinama, a pojavljuju se i neki mlađi. Kvalitet je tu, treba nam borbenost i hrabrost. Očekujem i nadam se pozitivnom ishodu i nastupu", rekao je Bojić.

Ćaćić upozorava da ekipa treba da bude oprezna pred ovaj šampionat.

"Već smo više puta kazali da je za nas veliki uspjeh i sam plasman na Evropskom prvenstvu. A kada se imaju prevelika očekivanja, ona mogu da vas sputaju, da ne dozvole da pokažete šta stvarno umijete. Kada idete bez pritiska rezultatskog, jednostavno igraš slobodno, i ne razmišljaš da li forsiraš i napadaš iz sve snage, nego, jednostavno, igraš svoju igru na maksimumu i vidjećemo kako će ispasti", istakao je Ćaćić.

Holanđani će biti pod većim moranjem

Crna Gora će prvi meč na šampionatu odigrati sjutra veče (20 sati) protiv Holandije u Roterdamu. Ako bude puna dvorana “Ahoj”, u kojoj će iduće godine biti održano takmičenje za pjesmu Evrovizije, domaćin će imati podršku preko 16 hiljada navijača.

"Mislim da je to više mač sa dvije oštrice za njih. Jer, očekivanja su velika, početak je turnira, a ako se napuni sala mislim da će prije oni biti pod nekim pritiskom, pod moranjem da moraju da dobiju. A mi, generalno, nemamo nikakav pritisak. Neko od nas ima iskustva igranja pred 10 hiljada ljudi, neko nema i za njega će biti prvi put. Međutim, na nama je samo da uživamo. Ta atmosfera može da nam bude samo podstrek, da bude plus za nas i da nam da krila. Naš mentalitet je takav da što više ljudi je protiv nas, kod nas se budi inat protiv protivnika i daje nam snagu više, vjetar u leđa. Mislim da i u takvoj atmosferi možemo da odigramo dosta dobro ", rekao je Vojin Ćaćić.

Vizu za osmine finala traže protiv Estonije, Češke i Ukrajine

Marko Bojić apostrofira da je Poljska, aktuelni dvostruki uzastopni prvak svijeta, favorit za prvo mjesto u grupi.

"Protiv njih ne treba očekivati pobjedu, oni nam ne mogu biti rival za plasman među 16 najboljih. To su, svakako, Česi, Ukrajinci i Estonci. Imamo iskustva sa Estonijom, proteklih godina smo igrali tri-četiri puta, i njih možemo da ih pobijedimo. Možemo i sa Ukrajinom, dok je Češka kvalitetnija od Estonije i Ukrajine. Ali, imamo i mi kvalitet, dobra smo napadačka ekipa, sa dobrim servisom. Protiv koga god budemo igrali, treba da forsiramo to naše oružje, da servisom udaljimo protivnika. Ako to bude išlo kako treba, možemo da očekujemo i neke pobjede", kazao je Bojić.

Danas prvi mečevi, Rusija brani titulu

Utakmicama u grupi A i C, danas počinje Evropsko prvenstvo, koje će prvi put biti održano u četiri zemlje (Francuska, Belgija, Slovenija, Holandija) i prvi put sa 24 reprezentacije.

Rusija brani titulu osvojenu prije dvije godine u Poljskoj. “Zbornaja” je ponovo među kandidatima za najviši plasman, zajedno sa Poljskom, Italijom, Francuskom i Srbihjom. Belgija, Holandija i Slovenija će pokušati da iskoriste prednost domaćeg terena da doguraju što dalje.

Osim Crne Gore, debitant na Evropskom prvenstvu je i Sjeverna Makedonija, koju sa klupe vodi bivši crnogorski selektor Nikola Matijašević.

Računajući uspjehe bivšeg SSSR-a, Rusija je najtrofejnija na evropskim prvenstvima, sa 14 zlatnih, tri srebrne i pet bronzanih medalja. Italija je druga na vječitoj listi, dok je Češka “naslijedila” medalje bivše Čehoslovačke, pa je treća sa tri zlatne i četiri srebrne medalje.

Ako se ne računaju medalje bivših država, od rivala u grupi Crne Gore jedino su Poljska i Holandija osvajale medalje na EP. Poljska ima jedno zlato, pet srebrnih i dvije bronzane medalje, dok je Holandija jednom bila prvak Evrope, a po dva puta je osvajala srebro i bronzu.

Grupa A (Francuska) - danas: Bugarska - Grčka (14.15), Portugal - Italija (17.15), Francuska - Rumunija (20.45).

Grupa B (Belgija) - sjutra: Srbija - Njemačka (15), Slovačka - Španija (17.30), Belgija - Austrija (20.30).

Grupa C (Slovenija) - danas: Turska - Rusija (14.30), Finska - Sjeverna Makedonija (17.30), Slovenija - Bjelorusija (20.30).

Grupa D (Holandija) - sjutra: Češka - Ukrajina (14), Estonija - Poljska (17), Holandija - Crna Gora (20).

Bonus video: