Crna Gora - Ukrajina: "Luda" energija za osminu finala

Nakon dana odmora, crnogorski odbojkaši danas nastavljaju takmičenje na Evropskom prvenstvu. Rival je Ukrajina (17 sati), koja, kao i „crveni”, ima pobjedu i poraz u prva dva kola
4450 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski odbojkaši, Foto: CEV
Crnogorski odbojkaši, Foto: CEV
Ažurirano: 16.09.2019. 12:54h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dan nakon istorijske pobjede nad Estonijom, na licima odbojkaša Crne Gore je i dalje evidentna radost i veliko olakšanje, jednako kao u subotu veče, kada su „crveni” upisali prvi trijumf na Evropskom prvenstvu.

Pobjeda, i to maksimalna, protiv Estonije u potpunosti mijenja perspektivu u odnosu na start turnira u Roterdamu i poraz od 3:0 protiv Holandije...

"Pobjedom protiv Estonije ispisali smo istoriju. Prvo Evropsko prvenstvo, prva pobjeda. Protiv Estonije smo igrali jako dobro, bili smo besprekorni u svim elementima, na prijemu, servisu i napadu smo jako bili dobri, kao i na bloku. U odlučujućim momentima kontrolisali smo ih našim blokom, napravili smo razliku, i na kraju slavili. Odlična partija odlična energija, atmosfera je bila na najvišem mogućem nivou. Mislim da tu utakmicu nismo mogli da izgubimo, jer smo imali vrhunsko vladanje, strašnu energiju, za ubjedljivih 3:0", kaže za „Vijesti” Marko Bojić, primač naše selekcije i prvi poenter protiv Estonaca (18).

Od svih rivala u grupi D, Crna Gora je najviše mečeva igrala sa Estonijom, do EP čak sedam, i imala je šest poraza. Posljednja dva je izgubila sa po 3:0, ali skoro svaki set na razliku.

"U mnogim prethodnim mečevima su nas pobjeđivali, tada su odlučivale nijanse, strpljenje, odlučnost u posljednjim momentima. Vjerovatno tada nismo bili ni iskusni, a kako godine prolaze mnogo smo iskusniji. Mislim da smo blokom napravili razliku. Drago mi je da smo ih pobijedili, jer ranije nismo dobro prolazili protiv njih, tako da je ovo osveta", nastavlja popularni Bojson.

Naši odbojkaši juče nisu trenirali u dvorani, već su odradili trening fitnesa. Danas ih očekuje duel sa Ukrajinom (17 časova), koja, kao i Crna Gora, ima pobjedu i poraz. Pobjednik današnjeg meča bi mogao da napravi ključan korak ka osmini finala.

"Bitno je da odmorimo, da se slegnu utisci. Bilo bi dobro da pogledamo video sa protekle dvije utakmice, da vidimo šta još možemo da uradimo. Ukrajina je jak protivnik, Holandiji je pružila odličan otpor. Međutim, mi smo pobjedom protiv Estonije malo ojačali, protiv Ukrajinaca očekujem vrhunsku borbu, i može se desiti da pobijedimo", ističe primač naše selekcije.

Crna Gora je za manje od 24 sata pokazala dva potpuno različita lica, u drugom meču je potvrdila da nije slučajno na Evropskom prvenstvu. To je, svakako, ohrabrenje za nastavak takmičenja, pod uslovom da „crveni” nastave u istom ritmu.

"Protiv Holandije smo pokazali naše najgore lice do sada, stvarno ne znam šta nam je bilo. Jeste da je Holandija sjajna ekipa, mnogo kvalitetan protivnik, mislim da je korektor (Nimir Abdel-Aziz) napravio razliku sa servisom, jer je Holandija tada pravila veliku razliku, i mi smo padali psihički, nismo uspjeli da pružimo otpor. Međutim, bitno je da smo preko noći to zaboravili, nismo previše razmišljali o tom porazu, nismo tugovali i patili. Znali smo da imamo taj kvalitet, koji će nam, kako se ispostavilo, donio pobjedu protiv Estonije".

Iako su odigrali tek dva meča, evidentno je da su crnogorski odbojkaši pobrali simpatije domaćih navijača (bodrili naše odbojkaše protiv Estonije) i ljudi iz organizacije. To se vidi na svakom koraku.

"Vjerovatno zato što su prepoznali neku našu „ludu” energiju. Protiv Estonije smo se sve vrijeme konstantno radovali, vrištali, ne znam ni ja šta smo sve radili. Bilo je dosta osmijeha, dosta neke drčnosti, vjerovatno im je to zapalo za oko. Morali su da navijaju za nas", uz osmijeh je zaključio Bojić.

Bašić: Od sada ne igramo za pobjedu, već za osminu finala

Selektor Veljko Bašić za meč sa Ukrajinom kaže da je ključan.

"Sada znamo da smo sa još jednom pobjedom skoro kvalifikovani za dalje. Od ovog momenta pa nadalje, ne igramo više za pobjedu, već da se kvalifikujemo za osminu finala, što bi bio ponovo najveći rezultat. Sa igrom kao protiv Estonije, sa onakvim servisom i igrom blok-odbrana, mislim da možemo nešto da napravimo. Neću da kažem da možemo da pobijedimo, ali je bitno da igramo našu igru. Znači, Ukrajina bi trebalo da traži rješenje u odnosu na našu igru, što je protiv Estonije i napravilo razliku. Tako ćemo i ući u sljedeću utakmicu", ističe Bašić.

Iskusni stručnjak kaže da nije bilo lako nakon poraza od Holandije.

"Ali, ostao sam jako pozitivan. Protiv Holandije se utakmica igrala na jednom domenu, a to je servis i prijem. Tu smo potpuno podbacili, oni su napravili 16 asova, a mi 15 grešaka na servisu, bez ijednog asa. Tu se napravila ogromna razlika. Međutim, sama igra je bila skoro na nivou Holandije. Znači, razlika je bila u servisu i prijemu, što nije bilo slučaj protiv Estonije, kada smo mi pritiskali servisom".

Protiv Estonije njegova ekipa nije se opustila ni nakon vođstva od 2:0 u setovima, i maksimalna pobjeda može da bude jako važna u nastavku takmičenja.

"Ponekad igrači mogu da osjete da je gotovo, i to se plaća vrlo brzo. Međutim, protiv Estonije smo stvarno uspjeli da izborimo pobjedu. To je naš i zaslužen trijumf, niko nam ništa nije dao", zaključio je Bašić.

Krastinš: I mi i Crna Gora imamo šansi da pobijedimo

Selektor Ukrajine, Letonac Ugis Krastinš, očekuje da će utakmica sa Crnom Gorom biti teška.

"Oba tima će biti gladna za pobjedom. Mislim da i mi i Crna Gora imamo šanse da pobijedimo. Ko će ih bolje iskoristiti, vidjećemo na utakmici", rekao je Krastinš za „Vijesti”.

O Crnoj Gori, kako kaže, „zna što i svi drugi”.

"Radimo skauting, imamo informacije, znamo njihove igrače. Ali, mislim da sve to isto i oni znaju o nama. U današnjoj odbojci nema tajni. Ne mogu da dogovorim da će neki elemenat da presudi, svi će biti važni za pobjedu".

Ukrajina je na startu savladala Češku sa 3:1, a u drugom kolu je poražena od Holandije 3:0, ali je prva dva seta izgubila na razliku.

"Nismo iskoristili set-lopte u prva dva seta. Nažalost, to je sport, ne ispadne uvijek sve kako želite. Uz sjajnu podršku sa tribina, Holandija je igrala sa sedam igrača".

Selektor Ukrajine, svakako, ističe da je njegova selekcija imala dobar start EP.

"Meč protiv Češke je bio pomalo ključan za nas, i bili smo spremni, igrali smo dobru odbojku, i došli do važne pobjede i tri boda. Pošto smo novi u ovakvoj vrsti takmičenja, mislim da je jedna pobjeda u prva dva kola dobar učinak za nas. Naravno, uvijek želimo više, ali vidjećemo", zaključio je Krastinš.

„Crveni” srećni Fejnordu, čudni pisoar na „De Kajpu”

Dan bez utakmice na Evropskom prvenstvu, dio ekipe i stručni stab iskoristili su da odgledaju prvo poluvrijeme prvenstvene fudbalske utakmice na stadionu „De Kajp” između Fejnorda i Den Haga. Ulaznice koje su koštale 52 eura je obezbijedio organizator EP.

Prisustvo naše reprezentacije posrećilo se domaćem timu, koji je na kraju slavio 3:2. Uz to, dok su „crveni” bili na stadionu, tokom prvih 45 minuta, Fejnord je vodio 3:0, protiv, do tog trenutka, nemoćnog Den Haga.

Odlazak naše ekipe u dvoranu „Ahoj” na derbi između Holandije i Poljske „pomogao” je gostima da do kraja smanje rezultat na 3:2. Istina, oba puta su sopstvenu mrežu pogodili domaći igrači, koje sa klupe vodi nekada odlični štoper Jap Stam…

Kuriozitet predstavljaju posebni pisoari, sa četiri mjesta, koji su postavljeni unutar stadiona, ali ispred toaleta, neuobičajeni za naše, ali i prilike većine evropskih i svjetskih stadiona. Skoro sat vremena prije utakmice uspjeli smo fotografijom da ovjekovječimo potpuno slobodan pisoar, što nije bio slučaj tokom utakmice i na poluvremenu, kada su, zbog velike količine piva i pića, bili veliki redovi i gužve ispred njega...

Obezbjeđenja unutar stadiona je bilo malo, svega desetak redara (bez policije), što je bilo dovoljno, jer nije bilo incidenata. Istina, u nekoliko navrata su na teren ubačeni kartonski poslužaonici za čaše plastičnih pića, ali je trebalo čekati poluvrijeme da budu uklonjeni.

Inače, u 13. minutu, sa tribina stadiona je „poletjelo” više od hiljadu igračaka i lutaka, koje su navijači oba tima sakupili djeci kao dio humanitarne akcije.

Bonus video: