Poraz Crne Gore od Ukrajine: Počeli sjajno, nastavili i završili očajno

Crna Gora sjutra od 17 sati u Amsterdamu sa Poljskom
8630 pregleda 3 komentar(a)
Gojko Ćuk na meču sa Ukrajinom, Foto: CEV
Gojko Ćuk na meču sa Ukrajinom, Foto: CEV
Ažurirano: 17.09.2019. 00:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crnogorski odbojkaši upisali su drugi poraz na Evropskom prvenstvu, dok je Ukrajina u Roterdamu drugom pobjedom napravila krupan korak ka osmini finala.

Debitant na EP u ovom meču, realno, i nije zaslužio više od jednog osvojenog seta.

Istina, ostaje žal za 4. setom, u kojem su izabranici Veljka Bašića poveli 17:15, ali su onda popustili pred servisom protivnika.

Za utjehu, ne i malu, ostaje činjenica da je naša selekcija i dalje u igri za prolaz, jer uoči posljednja tri dana takmičenja u grupi, u Amsterdamu, ima isti broj pobjeda kao Češka, dok je Estonija bez trijumfa iz tri meča…

U prvom setu je skoro sve išlo od ruke našim odbojkašima, posebno igra u napadu, gdje su „crveni” prošli skoro svaku loptu, i one teške poslije lošeg prijema ili nakon kontri. Ravnopravnost u setu je trajala do 9:9, a onda je Crna Gora, uz dvije kontre Bojića (i jednu grešku Ukrajine), došla do vođstva 12:9.

Blokom Ćulafića, naša selekcija je prvi put četiri poena prednosti stekla na 17:13, kada je selektor Ukrajinaca zatražio prvi tajm-aut na meču. I nakon odmora je Crna Gora nastavila u istom ritmu, sigurno u napadu i kontrama (59 odsto realizacije) i na bloku (četiri poena iz ovog elementa), ali i borbeno u odbrani, pa je vrlo brzo došla do 21:16. Ukrajina je priprijetila na 21:19, ali je taj napad odbijen sa četiri poena u nizu.

U 2. setu je došlo do velikog pada koncentracije, pa je Ukrajina uzvratila još ubjedljivije (čak 70 odsto napada i kontranapada). Rival „crvenih” je sve, praktično, riješio na startu, kada je iskoristio puno grešaka u igri naše selekcije i brzo poveo 10:4.

Crna Gora je uspjela da priđe na 13:10, ali je Ukrajina vrlo brzo povela 17:10 i rutinski privela kraju set u kojem je Bašić izvršio tri izmjene (u igru ušli Milić, Vukašinović i Božidar Ćuk umjesto Gojka Ćuka, Bojića i Ćaćića).

Igra naše reprezentacije „raspala” se, definitivno, u 3. setu, i to nakon vođstva Ukrajine od 12:11. Od toga trenutka servis Ukrajine je postao noćna mora za izabranike Veljka Bašića, a onda je i napad popustio, nije bilo ni bloka, pa je Ukrajina sa osam uzastopnih poena, na servis tehničara Didenka, otišla na nedostižnih 20:11. U igru su ponovo ušli Milić (umjesto Ćuka) i Vukašinović (Bojić), a na ovom EP je debitovao i korektor Minić, koji je na 22:15 ušao u igru umjesto Ćulafića.

Četvrti set je bio najneizvjesniji, barem do završnice. Ukrajina je bolje počela, povela 6:2 i 9:6, ali je Crna Gora zahvaljujući Ćulafiću (napad i dva asa) preokrenula na 10:9, pa se do 15:15 igralo poen za poen. Tada je Ćaćić realizovao prvi napad, a onda as servisom donio prvo vođstvo od dva poena (17:15), kada se činilo da Crna Gora može do petog seta. Međutim, dogodilo se nešto slično kao protiv Holandije, na protivničkoj strani se našao server za koga naši primači nisu imali rješenje. Ljevak Plotnjickij je sa tri ubojita asa, za vođstvo od 20:17, a seriju Ukrajinaca od 6:0 upotpunile su greške Bojića i Strugara, pa povratka u meč više nije bilo…

"Otvorili smo utakmicu onako kako bi trebalo, kako smo se nadali. Igrali smo sjajno, pogotovo u elementima bloka i odbrane, ali izgleda da je to bilo dovoljno za samo jedan set. Težak poraz, nimalo nam nije lako pao, ali moramo da se okrenemo već sljedećem meču. Ali, mislim da bi fokus trebalo da nam bude na utakmici sa Češkom. To je to. Meni je lično pogotovo teško pada zbog toga što nisam u stanju zbog zdravstvenih razloga da pomognem ekipi. Najradije bih zaplakao, ali šta je tu je. Moramo da držimo glave gore", rekao je Marko Vukašinović.

Crna Gora - Ukrajina 1:3 (25:19, 18:25, 15:25, 19:25)

Roterdam - Dvorana „Ahoj”. Gledalaca: 350. Sudije: Bernstrem (Švedska), Pop (Rumunija). Poeni iz napada: Crna Gora 42, Ukrajina 48. Poeni iz bloka: Crna Gora 7, Estonija 10. Poeni iz servisa: Crna Gora 5, Ukrajina 11. Greške: Crna Gora 25, Ukrajina 23.

Crna Gora: Minić, Babić, G. Ćuk 3, Strugar 5, Ćaćić 16, Radonić, Lakčević (libero 1), Bojić 7, B. Ćuk, Milić 1, Vukašinović, Ječmenica 7, Ćulafić 15, Peruničić (libero 2).

Ukrajina: Polujan, Vijeckij 16, Plotnjickij 17, Drozd, Brova (libero 2), Terjomenko 8, Kovaljčuk, Semenjuk 16, Didenko, Fomin (libero 1), Ševčenko, Tomjin, Jerešćenko 12, Hladenko.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Bonus video: