Ćaćić: Treba da budemo ponosni

Iako nijesu prošli u osminu finala, crnogorski odbojkaši sa dvije pobjede ostavili pozitivan utisak na Evropskom prvenstvu
701 pregleda 1 komentar(a)
Vojin Ćaćić, Foto: CEV.EU
Vojin Ćaćić, Foto: CEV.EU
Ažurirano: 22.09.2019. 15:36h

Kapiten crnogorskih odbojkaša, Vojin Ćaćić, pozitivno ocjenjuje debitantski nastup „crvenih“ na Evropskom prvenstvu.

- Nismo očekivali da napravimo neki rezultat, otišli smo na EP kao autsajderi, da igramo odbojku i da se borimo sa svima. Htjeli smo da pokažemo šta znamo, ali i da vidimo gdje smo u odnosu na ostale ekipe. Mislim da smo to pokazali, i samo ostaje žal što nismo prošli - kaže Ćaćić za „Vijesti“.

Izabranici Veljka Bašića su u Roterdamu i Amsterdamu upisali pobjede protiv Estonije (3:0) i Češke (3:2), dok su poraženi od Holandije (3:0), Ukrajine (3:1) i Poljske (3:0). Kao Sjeverna Makedonija, i Crna Gora nije prošla u osminu finala sa dvije pobjede, dok se Grčka našla među 16 sa jednom pobjedom u svojoj grupi, što dovoljno govori da naša selekcija nije imala ni sreće...

"Prikazali smo dobru igru, treba da budemo ponosni na to što smo uradili, upisali smo dvije pobjede protiv ekipa koje su stvarno dobre, koje su bolje rangirane od nas. Mislim da smo ostavili pozitivan utisak, a ima prostora da kao reprezentacija napredujemo još više, neke stvari, jednostavno, moraju dosta bolje da se odrade. Ali, ponavljam za naše prvo Evropsko prvenstvo treba svi da budemo ponosni i zadovoljni. Nadam se da ćemo da nastavimo u tom ritmu i da ćemo sljedeće kvalifikacije da dočekamo u mnogo boljem raspoloženju i da ne strepimo hoćemo li se opet kvalifikovati na Evropsko prvenstvo ili nećemo", dodao je Ćaćić.

Zahvaljujući pobjedi protiv Estonije u drugom kolu, Crna Gora je sebi osigurala da ostane u igri za prolaz u osminu finala do posljednjeg kola. Na kraju je, međutim, bila Pirova pobjeda protiv Čeha u posljednjem meču sa 3:2, jer su „crvenima“ bila potrebna sva tri boda (pobjeda od 3:1 ili 3:0). Presudila je, na kraju, neočekivana pobjeda dan ranije protiv Holandije (3:2), ali i pad u igri naše selekcije u četvrtom setu, pri vođstvu od 2:1 u setovima i 11:8 u četvrtom.

"Nisu se još slegli utisci, sve je još vruće. Ali osjećaj je ružan, tužan sam, bili smo tako blizu, a sve još teže pada kada si bio tako blizu i, kada si, jednostavno, ispustio ukazanu priliku. Ali, šta da se radi, stvarno sam ponosan na sve momke kako su odigrali protiv Češke, od prvog do posljednjeg poena, pogotovo peti set koji je bio vrlo teško igrati nakon saznanja da su oni prošli dalje, a mi ne. Ali, izdigli smo se, odigrali smo jako i muški, i dobili 3:2 da nam bude neka utjeha za kraj šampionata".

U tom četvrtom setu, kaže Ćaćić, „sreća je, definitivno, bila na strani Češke“.

"Dosta nekih poena od sajle, njihov korektor je prošao toliko lopti, a nije griješio servis do posljednjeg seta. Ne znam je li pogriješio dva servisa, a servirao je iz sve snage. Bilo je, dake, vrlo teško da igramo kada njihov korektor igra na svom maksimumu, kad je u elementu. Ali šta da se radi, za utjehu je makar da smo pobijedili tu utakmicu", zaključio je Ćaćić.

Ječmenica: Iz svega možemo samo da učimo

Srednji bloker naše reprezentacije, Ivan Ječmenica ističe da ekipa ne može da bude razočarana nakon eliminacije sa Evropskog prvenstva, ali dodaje da žal ostaje.

"Da nam je neko prije početka prvenstva ponudio dvije pobjede, i to protiv Estonije i Češke, sigurno bi ih objeručke prihvatili. Ovo Evropsko prvenstvo je bila velika škola za nas, veliko iskustvo. Mislim da iz svega toga možemo samo da učimo i napredujemo", ističe Ječmenica.

Samo set je dijelio našu selekciju od plasmana među 16 najboljih na Starom kontinentu.

"Bili smo na korak od plasmana u osminu finala. Tako blizu, a tako daleko. U osmini finala bi nas čekao meč protiv Srbije, proitiv koje bismo imali veliki motiv, jer svi znamo kako je kvalitetna ekipa Srbije. Tako da i sa te strane ostaje žal. Ali, šta da se radi, mislim da smo se borili, dali maksimum, i da smo se sa ovog prvenstva vratili uzdignute glave", dodao je Ječmenica, član francuskog Kambrea, bivši igrač Studentskog centra, Budućnosti i Budvanske rivijere.