Drugi pehar sa Iranom: Igor Kolaković je prvak Azije

Iranci osvojili prvo mjesto na 20. Azijskom odbojkaškom prvenstvu, koje je održano u Teheranu
1059 pregleda 0 komentar(a)
Igor Kolaković
Igor Kolaković

Igor Kolaković je osvojio drugi trofej sa Iranom. Nakon što je prošle godine prigrabio zlato na Azijskim igrama u Indoneziji, proslavljeni crnogorski odbojkaški trener je sa Irancima uzeo najsjajnije odličje i na 20. Azijskom odbojkaškom prvenstvu, koje je održano u Teheranu.

Zlatom su se u stručnom štabu Kolakovića okitila još dvojica bivših članova Budućnosti - pomoćni trener Dragan Kobiljski i kondicioni trener Danijel Mišić.

U konkurenciji još 15 selekcija, uključujući i gostujuću Australiju, osmoplasirana selekcija na FIVB rang-listi je opravdala ulogu favorita, a Kolakovićevi izabranici su u finalu savladali baš „kengure” 3:0 (25:14, 25:17, 25:21) i revanširali im se za poraz u grupnoj fazi.

Iran je, naime, u grupi savladao Šri Lanku (3:0), Katar (3:0), dok je poražen od Australije (3:1). U drugoj fazi je bio bolji od Kine (3:0) i Indije (3:0), u četvrtfinalu je eliminisao Kineski Tajpeh (3:0), a u polufinalu Južnu Koreju (3:0).

U meču za bronzu na Azijskom odbojkaškom prvenstvu, Japan je savladao Južnu Koreju 3:1 (25:23, 25:17, 23:25, 25:22).

Pored Irana, Australije i Južne Koreje, vizu za olimpijske kvalifikacije za Tokio 2020. izborili su i Kineski Tajpeh, Kina, Pakistan, Iran i devetoplasirani Katar, zahvaljujući tome što Japan, kao domaćin OI, ne mora da igra kvalifikacije.

Iranci su osvojili treću kontinentalnu titulu u svojoj istoriji, nakon što su najbolji bilo 2011. i 2013. godine.

Za Kolakovića je to treća medalja na klupi Irana, pošto je prije dvije godine vodio tim do bronze na Svjetskom kupu šampiona u Japanu, prve medalje u istoriji odbojkaškog Irana na takmičenjima pod okriljem Svjetske odbojkaške federacije.

Ove godine je Iran prvi put igrao na završnom turniru, fajnl-siksu Lige nacija (bivša Svjetska liga).

Bonus video: