Novi pritisak na Rusiju, ponovo prijetnje suspenzijom sa Olimpijskih igara

Zbog sumnji u organizovano korištenje dopinga, Rusija će propustiti već drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo u atletici koje počinje u petak u Dohi
1112 pregleda 1 komentar(a)
RUSADA
RUSADA

Međunarodna antidoping agencija (WADA) upozorila je Rusku antidoping agenciju (RUSADA) kako podaci o doping testovima, koji su vezani za posljednjih nekoliko godina nisu potpuni, te da bi iz tog razloga Rusiji mogao biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

WADA je otvorila žalbeni postupak protiv RUSADA-e zbog nepotpunih podataka pa bi WADA mogla ponovno proglasiti RUSADA-u nekompetentnom za provođenje antidoping testiranja čime se dodatno pojačava pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da ne dopusti Rusiji nastup u Tokiju.

Zbog sumnji u organizovano korištenje dopinga, Rusija će propustiti već drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo u atletici koje počinje u petak u Dohi, a ruskim sportistima bio je zabranjen nastup pod svojom zastavom i na prošlogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

"WADA je ruskoj strani dala tri sedmice da objasni navodne izmjene podataka iz moskovske laboratorije", rekao je predsjednik WADA-inog Odbora za žalbe Džonatan Tejlor.

Bonus video: