Džudo savez: Vrhovni sud naložio da nam se vrati pravni subjektivitet

„Uvijek smo pokazivali spremnost na razgovor i dijalog, ali su bolesne i nerealne ambicije nekih pojedinaca, koji su, koristeći se spletkama i podmetanjima, dovele do ovog, sada već završenog spora”, kazao je Dragomir Bečanović na konferenciji za novinare
2746 pregleda 13 komentar(a)
Dragomir Bečanović, Foto: Savo Prelević
Dragomir Bečanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2019. 19:46h

Previranjima u crnogorskom džudou nema kraja.

Predstavnici Džudo saveza Crne Gore, koji je izbrisan iz Registra sportskih organizacija rješenjem Ministarstva sporta i mladih, održali su konferenciju za medije nakon rješenja Vrhovnog suda. Naime, zahtjev Ministarstva za ispitivanje odluke Upravnog suda, koji je ocijenio da je rješenje o brisanju nezakonito, odbijen je kao nedozvoljen.

Predsjednik DŽSCG Dragomir Bečanović je naglasio da je rješenjem Vrhovnog suda stavljena tačka na spor između Džudo saveza i Ministarstva sporta i mladih.

„Bez rezerve vjerujemo u institucije Crne Gore i sigurni smo da će i Ministarstvo sporta i mladih poštovati sudske odluke i postupiti u skladu sa njima, odnosno zakonom. Naglašavam da smo uvijek pokazivali spremnost na razgovor i dijalog, ali su bolesne i nerealne ambicije nekih pojedinaca, koji su, koristeći se spletkama i podmetanjima, dovele do ovog, sada već završenog spora”, kazao je Bečanović na konferenciji za novinare.

Predsjednik je naglasio da je nesaglediva šteta koju je zbog toga pretrpio crnogorski sport.

„Tu smo da predanim radom nepotrebno nastale probleme prevaziđemo, oslanjajući se prije svega na istinu i pravdu koja je spora, ali dostižna”, kazao je Bečanović.

Presudom Upravnog suda prihvaćena je tužba Džudo saveza Crne Gore protiv Ministarstva sporta i mladih, što je potvrdio i Vrhovni sud.

„Vrhovni sud je u obrazloženju rješenja naveo da je Ministarstvo sporta i mladih bilo u obavezi da postupi po presudi Upravnog suda i vrati Džudo savezu pravni subjektivitet i upiše u registar sportskih organizacija. Nažalost, Ministarstvo sporta nije ispoštovalo zakon, što se rješenjem Vrhovnog suda i potvrđuje. Nepoštovanjem zakona i samovoljom Ministarstva sporta nanešene nesagledive posljedice džudou i džudistima na domaćem i međunarodnom planu”, kazao je generalni sekretar Dragan Mrvaljević.

Dugogodišnji pravni savjetnik Džudo saveza, Blagota-Baćo Mitrić, kazao je da je Ministarstvo sporta svoje odluke protiv te džudo asocijacije baziralo zbog statuta jer nije bio u skladu sa Zakonom o sportu

„To je totalno nepoznavanje prava i osnova pravnog sistema Crne Gore. Da li je neki akt u skladu sa zakonom jedini može da procijeni Ustavni sud. Njihovo pravno neznanje ili samovolje najbolje je očitao Vrhovni sud rješenjem, u kojem je odbio njihov zahtjev za preispitivanje odluke Upravnog suda kao nedozvoljen”, kazao je Mitrić.

On smatra da bi o problemima u džudo sportu, odnosno na relaciji Džudo savez i Ministarstvo sporta, trebalo da interveniše i Ministarstvo pravde.

„Pravni izlaz iz ove situacije je veoma jednostavan - napravi se klauzula izvršnosti i podnese se predlog za izvršenje Ministarstva sporta i presuda Vrhovnog, odnosno Upravnog suda. To praktično znači da izbrišu Judo savez i upišu Džudo savez, koji su ranije izbrisali”, zaključio je Mitrić.

Bonus video: