Novo čudo Slovenaca: Nakon Rusije, eliminisali i Poljsku i izborili finale u Parizu

Slovenija je iskoristila prednost domaćeg terena, u prepunim "Stožicama" je savladala Poljake 3:1
4682 pregleda 6 komentar(a)
Odbojkaši Slovenije, Foto: Uros Hocevar/kolektiffimages
Odbojkaši Slovenije, Foto: Uros Hocevar/kolektiffimages
Ažurirano: 27.09.2019. 00:21h

Selektor Poljske Vital Hejnen je nakon meča sa Crnom Gorom kazao da mu taj meč, kao i drugu u grupnoj fazi takmičenja, nije mnogo koristio, jer nije mogao da spozna pravu snagu svoje ekipe, da uvidi eventualne mane.

Do meča polufinala sa Slovenijom, aktuelni dvostruki uzastopni prvaci svijeta su upisali sedam pobjeda, izgubili su samo set (na startu sa Estonijom), ali su na prvoj pravoj prepreci posustali - Slovenija je iskoristila prednost domaćeg terena, u prepunim "Stožicama" (11.425 uglavnom domaćih gledala) je savladala Poljake 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23), u veoma uzbudljivom meču, i izborila finale Evropskog prvenstva.

Slovenci su, tako, napravili novo čudo, nakon što su u četvrtfinalu eliminisali sada već bivšeg prvaka Evrope, selekciju Rusije.

Slovenci će drugi put u istoriji igrati finale EP, ponovo pod vođstvom italijanskog trenera. Prije pet godina je ekipu vodio Andrea Đani, kada su Slovenci izgubili finale od Francuske (3:0).

Ekipa Alberta Đulijanija će u nedjelju veče u Parizu imati šansu da se domogne prvog zlata, a da li će imati priliku i za revanš "trikolorima" znaće se sjutra veče, kada se u drugom polufinalu, od 21 čas, sastaju Francuska i Srbija.

Što se večerašnjeg meča u Lljubljani tiče, Poljska je imala kontru za 24:24 u prvom setu, ali je Pajenk izblokirao Leona i donio prednost Slovencima od 1:0.

U drugom setu je Slovenija je imala kontru za 25:23 i 2:0, ali je Kubijak izblokirao Čebulja. Kubijak je i stavio tačku na st, novim blokom Čebulju.

U trećem setu Poljaci su poveli 8:6, ali je Slovenija preokrenula na 16:11 i 22:17. Poljska je uspijevala samo da priđe prvo na 19:17 i 22:20, a imala je i kontru za 23:24, ali je nije iskoristila. Zato jeste Urnaut za vođstvo domaćih od 2:1.

Poljaci su u četvrtom setu imali do dva poena prednosti, posljednji put na 16:14, a onda je Slovenija preokrenula. Na 22:22, Urnaut je osvojio 23. poena, a onda i 24. as servisom, da bi prvu meč loptu sam anulirao servis greškom. Ali, je na drugoj strani Kubijak servis greškom pogriješio i donio veliko slavlje Slovencima...

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Tine Urnaut sa 18 poena, dok je Klemen Čebulj upisao 15.

U selekciji Poljske najefikasniji bio je Vilfredo Leon sa 22 poena, dok je Mihal Kubijak dodao 14.

Bonus video: