Slovenija za prvu, Srbija za drugu titulu

Eks-Ju finale Evropskog prvenstva za odbojkaše igra se danas u Parizu (17.30). Bronza pripala Poljskoj
3791 pregleda 12 komentar(a)
Znaju kako se osvaja zlato: Odbojkaši Srbije, Foto: Beta/AP
Znaju kako se osvaja zlato: Odbojkaši Srbije, Foto: Beta/AP

Odbojkaši Srbije i Slovenije odlučiće danas ko će biti novi šampion Evrope, u prvom eks-Ju finalu, koje se od 17.30 sati igra u Parizu.

Interesantno, u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, dva tima su u Ljubljani odigrala dvije kontrolne utakmice, a Srbija je dobila oba meča (3:2, 3:0).

Srbija je kao samostalna država drugi put u finalu EP, nakon što je 2011. godine osvojila titulu pod vođstvom crnogorskog trenera Igora Kolakovića. Srbija ima šansu da objedini titule, jer su nedavno titulu prvaka Evrope osvojile i srpske odbojkašice.

“Orlovi”, koji imaju i tri evropske bronze (2007, 2013, 2017), do finala ovogodišnjeg EP su došli sa svih osam pobjeda, a u polufinalu su, u punom „Bersiju“, savladali domaću Francusku sa 3:2...

- Pozitivan sam, energija je pozitivna u ekipi. Bilo je teško zaspati zbog adrenalina i emocija koje su proživljene protiv Francuske. Sada nas čeka taj najvažniji korak - rekao je Slobodan Kovač, selektor Srbije, koji je dvije godine bio selektor Slovenije, sa kojom je 2017. na EP stigao do četvrtfinala.

Ako se za Srbiju, s obzirom na kvalitet, moglo očekivati da će se uključiti u borbu za medalje, te da može da dogura i do finala, Sloveniju niko nije očekivao u borbi za zlato na EP. Iako jedan od domaćina šampionata, Slovenija je na putu do finala morala da preskoči dva favorita za zlato, i uspjela je. U prepunim „Stožicama“ je u četvrtfinalu detronizovala sada već bivšeg šampiona Evrope, Rusiju (3:1), a onda je u polufinalu savladala Poljsku, aktuelnog dvostrukog uzastopnog prvaka svijeta, takođe sa 3:1. Slovenci su 2015. godine igrali finale EP, i tada ga izgubili od Francuske, sada imaju novu šansu...

- Baš kao i u svim ostalim mečevima, izaći ćemo na teren sa maksimalnom koncentracijom i željom za pobjedom. Ostavićemo srce na terenu i svu energiju koju imamo i boriti se od prve do posljednje lopte. Srbiju ćemo morati da pritisnemo servisom, a biće, takođe, veoma važno kako funkcioniše naša igra blok-odbrana, jer oni imaju kvalitetne napadače. Ono što odbranimo, moraćemo da valorizujemo u kontranapadu - rekao je kapiten Slovenije, Tine Urnaut.

Bronza je pripala Poljskoj, koja je u meču za treće mjesto pobijedila Francusku 3:0 (26:24, 25:22, 25:21).

Bonus video: