Suzuki osvojio zlato u brzom hodanju na 50 kilometara, vrućina stvara probleme u Dohi

Suzuki je prvi takmičar iz Japana koji je postao svJetski šampion u brzom hodanju, a današnjom pobJedom obezbIJedio je i plasman na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju
1099 pregleda 0 komentar(a)
Jusuke Suzuki, Foto: Beta/AP
Jusuke Suzuki, Foto: Beta/AP

Japanski atletičar Jusuke Suzuki osvojio je danas zlatnu medalju u brzom hodanju na 50 kilometara na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Suzuki je prvi takmičar iz Japana koji je postao svJetski šampion u brzom hodanju, a današnjom pobJedom obezbIJedio je i plasman na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju.

On je trku završio za četiri sata, četiri minuta i 20 sekundi. Zbog teških vremenskih uslova i velike vrućine brojni takmičari su odustali, uključujući i branioca titule, svjetskog rekordera Francuza Joana Diniza.

"Ne osjećam se kao da sam osvojio titulu. Očajnički sam želio da završim. Olakšanje što sam uspio je odličan osjećaj. Poslednjih 16 kilometara bili su bitka protiv anksioznosti", rekao je Suzuki.

Srebrnu medalju osvojio je Portugalac Žoao Vieira rezultatom 4:04,59 sata i kao 43-godišnjak postao najstariji atletičar koji je osvojio medalju na svjetskim prvenstvima.

"Srećan sam, ovo je veoma dobro. Za mene, ovo je bio pakao - veoma, veoma toplo. Kako sam izdržao? Mnogo leda i hladne vode", rekao je Vieira i dodao da ne razmatra mogućnost završetka karijere, pošto želi da učestvuje na Igrama u Tokiju, prenio je BBC.

U petak se 28 maratonki povuklo iz trke zbog temperature od 32 stepena uprkos tome što je trka počela u ponoć.

Vieira je kritikovao organizatore pošto je trka počela u 23.30 po lokalnom vremenu.

"To je vrijeme za odlazak iz noćnog kluba. Uglavom idem na spavanje u 22 časa", naveo je on.

Kanađanin Evan Danfi osvojio je bronzu rezultatom četiri sata, pet minuta i dvije sekunde. On je trku počeo kao 28-godišnjak, ali je po njenom završetku, pošto je počela pola sata prije ponoći, napunio 29 godina.

Bonus video: