Dopingovao atletičare i učio ih kako da izbjegavaju kontrole: Teška kazna za slavnog trenera

USADA tvrdi da je Salazar nabavljao sportistima zabranjene supstance i navodio ih kako da izbjegavaju doping kontrole
3119 pregleda 0 komentar(a)
Alberto Salazar, Foto: Reuters
Alberto Salazar, Foto: Reuters

Vodeći američki atletski trener Alberto Salazar, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, suspendovan je na četiri godine zbog dopinga.

Američka antidoping agencija (USADA) je objavila da je Salazar kažnjen zbog "organizovanja i olakšavanja uzimanja zabranjenih supstanci" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za takmičenje na SP u Dohi.

Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom saopštenju naveo da će stajati uz njega.

"Šokiran sam današnjim rezultatom", kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žaliću se i trudiću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je on.

USADA tvrdi da je Salazar nabavljao sportistima zabranjene supstance i navodio ih kako da izbjegavaju doping kontrole.

Istraga o 61-godišnjem Salazaru, trostrukom pobjedniku maratona u Njujorku, trajala je četiri godine. Neki od članova NOP-a učestvuju na SP koje se održava u Dohi.

Salazar je prestao da trenira Faraha 2017. kada je on odlučio da se vrati u Englesku. Farah je tada kazao da istraga o dopingu nije bila razlog za prekid saradnje.

Bonus video: