DESET MJESECI BEZ UPLATE STIPENDIJA

Ministar Janović kazao jednu, drugu stvarnost žive bokseri

Bokserski reprezentativci se pitaju da li postoji uprava BSCG zbog njih, ili zbog novca koji izdvaja država
1924 pregleda 4 komentar(a)
Bokserska reprezentacija
Bokserska reprezentacija
Ažurirano: 11.10.2019. 13:45h

Reprezenativcima Crne Gore, Bokserski savez u ovoj sezoni još nije  isplatio nijednu stipendiju. Stipendisti Bokserskog saveza su Milovan Sekulović, Nenad Marković, Petar Liješević, Viktor MIhailović, Stefan Savković, Edin Alković, Miloš Krasnići i najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, Bojana Gojković.

Nakon  bezuspješnih pokušaja i „igre gluvih telefona” u pokušajima da u BSCG  saznaju razloge zbog kojih im već 10 mjeseci nema uplate predviđenih  stipendija, bokseri nisu dobili odgovor ni od ministra sporta i mladih, Nikole Janovića.

„Obavijestili  smo elektronskom poštom resorno Ministarstvo o našem problemu, od  ministra nismo dobili odgovor, ali jesmo od sekretarice Tatjane Bulatović,  koja je odgovorila da će provjeriti gdje je nastao problem i da ćemo  biti obaviješteni. Sedmicu nakon toga, još nemamo odgovore. Znamo da je  Ministarstvo sporta Bokserskom savezu za isplatu naših stipendija  opredijelilo 16.800 eura, pa bi svaki stipendista trebalo da računa na  mjesečni iznos od preko 130 eura. Nama, međutim, 10 mjeseci nije  isplaćena niti jedna rata”, obavijestili su javnost bokserski  reprezentativci.

Nesuglasice u Bokserskom savezu, izbjegavane od  strane bivšeg, koje je i sadašnje rukovodstvo na čelu sa Blažom Šaranovićem, da zakaže Skupštinu na  kojoj bi se rješavali nagomilani problemi, rezultirali su i prijavama u  nadležnim inspekcijama koje su nedvosmisleno utvrdila protivzakonitosti.  No, izostale su i pravedne kazne, jer se za propuste plaćalo iz budžeta  namijenjenog crnogorskim bokserima.

„Ne želimo da ulazimo u sukobe,  niti je kakva arbitraža na nama, takmičarima. Nas zanima samo kada ćemo  dobiti uslove za rad. Ministar sporta je javnosti saopštio da isplaćuje  400 stipendija, a mi bokseri sa kojima su potpisani ugovori nismo  primili nijednu od već 10 isplata. Iz sportskog sektora BSCG obećali su  da će razgovarati sa Upravom BSCG, a odgovor je bio da Ministarstvo  sporta nije uplatilo novac. Potom su nas obavještavali da će biti za  desetak dana, pa sve tako, i prođe 10 mjeseci”, ističu stipendisti koji  to još nisu.

Samo najosnovnija suplementacija po takmičaru košta oko 60 eura za mjesec, što Savez ne finansira.

„Naši  rukovodioci nikada nisu došli ni na jedno takmičenje. Državno prvenstvo  su prolongirali na način koji ne odgovara nikome, a nisu uvažili ni  podatak da u terminu koji su naknadno odredili čak pet reprezentativaca  je moralo da odustane zbog povreda i sa validnom medicinskom  dokumentacijom. Nemamo ligu i polako zaostajemo za okruženjem, jer  nemamo mečeva i onda gubimo od boksera koje smo u ranijim godinama sa  lakoćom pobjeđivali. Ako ih boks ne zanima, neka odstupe, jer ne želimo  sudbinu brojnih prethodnih talentovanih generacija, koje je nerad  otjerao iz boksa ili su prešli u profesionalce”, zaključuje se u  obraćanju bokserskih reprezentativaca.

Podsjetimo da su zbog istih problema Dejan Zlatičanin i Predrag Radošević u najboljim takmičarskim godinama morali u profesionalce, a tako je bilo i sa braćom Nikolom i Danilom Milačićem, Markom Radonjićem, Almirom Škrijeljom...

Preporučujemo za Vas