Presedan: Olimpijski maraton neće se trčati ulicama Tokija

Organizatori pokušavaju da nađu način kako da zaštitie sportiste i gledaoce od visokih temperatura koje bi mogle vladati Tokijom iduće ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara
744 pregleda 0 komentar(a)
Maratonska trka, Foto: AP
Maratonska trka, Foto: AP

Olimpijski maraton i trka u brzom hodanju na OI u Tokiju 2020. biće premješteni na ostrvo Hokaido iz glavnog japanskog grada zbog bojazni od visokih temperatura, objavio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

"Zdravlje sportista i njihova dobrobit su nam najveća briga", izjavio je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

"Olimpijske igre su platforma na kojoj sportisti mogu pružiti izvedbu "jednom u životu" i ove mjere će omogućiti da imaju uslove da pruže sve od sebe", dodao je.

Organizatori pokušavaju da nađu način kako da zaštitie sportiste i gledaoce od visokih temperatura koje bi mogle vladati Tokijom iduće ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Izrazito visoka vlaga i visoke temperature pokazale su se kao jako loša kombinacija za maratonce na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u Dohi iako je star bio u ponoć. Gotovo trećina od 70 maratonaca koliko ih je bilo na startu nije završilo trku.

Temperature u Tokiju tijekom jula i avgusta, kada se iduće godine održavaju olimpijske i paraolimpijske igre, uglavnom prelaze preko 30 stepeni Celzijusa, uz visok procenat vlage.

Temperature u Saporu na Hokaidu su pet do šest stepeni niže tokom dana nego u Tokiju, tvrdi MOK koji dodaje da će promjena mjesta održavanja maratona biti raspravljana i sa samim domaćinom, kao i televizijskim kućama.

Bonus video: