Predsjednik RUSADA-e: Rusija mora očekivati suspenziju sa OI

Komitet WADE sastaće se danas kako bi procjenio trenutnu situaciju. Nakon procjene i sastanka sa eksperitama, WADA može proporućiti izricanje sankcija Rusiji
1222 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2019. 13:29h

Predsjednik ruske antidoping agencije (RUSADA), Jurij Ganus kazao je da je za očekivati da ta zemlja bude suspendovana sa Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine, zbog nepotpunih podataka o doping testovima.

Komitet WADE sastaće se danas kako bi procjenio trenutnu situaciju. Nakon procjene i sastanka sa eksperitama, WADA može preporučiti izricanje sankcija Rusiji.

"Ruski olimpijski tim mora očekivati da će biti spriječen da u potpunosti učestvuje na Olimpijadi naredne godine. Mislim da nas ista sudbina očekuje i na Zimskim olimpijskim igrama 2022. Ne možemo više da nastavimo sa starim metodama. Moramo se osloboditi ideje da Zapad pokušava da izvrši pritisak na nas. Moramo prvo našu kuću da sredimo", poručio je Ganus.

Međunarodna antidoping agencija (WADA) upozorila je Rusku antidoping agenciju (RUSADA) kako podaci o doping testovima, koji su vezani za posljednjih nekoliko godina nisu potpuni, te da bi iz tog razloga Rusiji mogao biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

Zbog sumnji u organizovano korištenje dopinga, Rusija je propustila Svjetsko prvenstvo u atletici, a ruskim sportistima bio je zabranjen nastup pod svojom zastavom i na prošlogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

WADA je otvorila žalbeni postupak protiv RUSADA-e zbog nepotpunih podataka pa bi WADA mogla ponovno proglasiti RUSADA-u nekompetentnom za provođenje antidoping testiranja čime se dodatno pojačava pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da ne dopusti Rusiji nastup u Tokiju.

Bonus video: