Povratak na mjesto uspjeha: Veselin Vuković nakon 11 godina opet u Emiratima

Proslavljeni crnogorski trener je potpisao ugovor do kraja sezone, uz mogućnost produžetka saradnje na još godinu
2118 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Vesko Belojević
Veselin Vuković, Foto: Vesko Belojević

Nakon 11 godina, Veselin Vuković se vraća u Ujedinjene Arapske Emirate, u klub sa kojim je bio šampion u sezoni 2007/2008.

Proslavljeni crnogorski trener je potpisao ugovor do kraja sezone, uz mogućnost produžetka saradnje na još godinu, ali i klauzulu po kojoj, uz određeno obeštećenje, može da ide i ranije ako dobije primamljiviju profesionalnu ponudu.

Vuković je proteklih šest godina proveo u Japanu, u JT Tandersima, a sa klubom iz Hirošime je osvojio pet trofeja (u devet finala), od kojih je najznačajnija titula iz 2015. godine, prva i jedina u 87-godišnjoj klupskoj istoriji.

Vuković je prvi i za sada jedini Crnogorac u istoriji koji se domogao evropskog trofeja u klupskoj odbojci, pošto je u martu 2013. godine sa turskom Halkbankom osvojio CEV kup (sa tim klubom je u toj sezoni uzeo i Kup Turske i igrao finale plej-ofa).

Osim JT Tandersa, Halkbanke i Al Aina, Vuković je trenirao Budućnost (bio je prvi trener koji je vodio u Prvoj ligi SR Jugoslavije), Budvansku rivijeru u dva navrata (pet i tri i po godine) i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (titula).

U prvom mandatu je sa Budvanima osvojio titulu (prvu u istoriji kluba i crnogorske odbojke) i Kup u SR Jugoslaviji, dok je u drugom, u nezavisnoj Crnoj Gori osvojio tri titule (2009, 2010, 2011) i dva Kupa (2010, 2011), i izborio plasman u drugu rundu Lige šampiona.

Vuković je bio prvi selektor Crne Gore u nezavisnoj državi. Osim Crne Gore, vodio i reprezentaciju bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore (2003. srebro u Svjetskoj ligi, nakon nezaboravnog finala u Madridu protiv Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke).

Bio je i selektor Egipta (2005. godine je osvojio Kup Afrike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji), Ujedinjene Arapske Emirate (osvojio je Prvenstvo zaliva) i Slovenije, sa kojom je izborio prvi plasman "zmajčeka" na Evropsko prvenstvo, u Austriji 2011. godine, kada su Slovenci i upisali prvu pobjedu na šampionatu Starog kontinenta.

Iste godine je sa Slovenijom osvojio bronzu u Evropskoj ligi...

Bonus video: