Engleze nije uplašila haka: Savršena utakmica za prvo finale od 2007.

Jedini dosadašnji naslov Englezi su osvojili 2003. godine, kad su u finalu odigranom u Sidneju pobijedili domaćina Australiju sa 20:17 u produžetku
972 pregleda 0 komentar(a)
Ragbisti Engleske, Foto: Reuters
Ragbisti Engleske, Foto: Reuters

Ragbisti Engleske prvi put u istoriji pobijedili su reprezentaciju Novog Zelanda na svjetskim prvenstvima i subotnjim trijumfom 19:7 (10:0) u Jokohami izborili plasman u finale 9. Svjetskog prvenstva.

Engleska reprezentacija je odigrala gotovo savršenu utakmicu, pogotovo u fazi obrane koja dominantnim "All Blacksima" nije dopustila da se napadački razmaše ni u jednom trenutku dvoboja, a jedino polaganje igrača Novog Zelanda dogodilo se tek u 57. minuti dvoboja, nakon pogrešno izvedenog auta Engleza.

Bio je to četvrti dvoboj ovih reprezentacija na svjetskim prvenstvima i prva pobjeda Engleske koja je uoči takmičenja bila proglašava drugim favoritom, iza Novog Zelanda koji je tražio put prema trećem uzastopnom osvajanju "Veb Elis" trofeja.

Jedini dosadašnji naslov Englezi su osvojili 2003. godine, kad su u finalu odigranom u Sidneju pobijedili domaćina Australiju sa 20:17 u produžetku.

Posljednji nastup u finalu imali su 2007. godine, kad su poraženi od Južne Afrike.

Englezi će u nedjelju saznati ime rivala u finalu, a to će biti pobjednik meča Vels i Južna Afrika.

Dvoboj počinje u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Vels nikada nije igrao u finalu SP-a, dok su Južnoafrikanci dvaput bili u finalu i oba puta (1995. i 2007.) osvojili pobjednički trofej.

Bonus video: