Svijet u nevjerici - ruska djevojčica pala u Kanadi pa oborila dva svjetska rekorda

Trusova je pala na najlakšem u programu od četiri četvorostruka salta, a potom prva probila magičnu granicu od 100 poena za tehniku
17706 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandra Trusova
Aleksandra Trusova
Ažurirano: 27.10.2019. 15:59h

Aleksandra Trusova, ime je 15-godipnje ruske djevojčice koja ne prestaje da zadivljuje, i pomjera granice....

Ona je salvila na gran-priju Kanade u umjetničkom klizanju, oborivši pritom dva svjetska rekorda.

To za učenicu čuvene Eteri Tutberidze, koja je na prethodnom ZOI pripremila Alinu Zagitovu za zlato, a Jevgeniju Medvedevu za srebro, ne bi bilo čudno, da Trusova nije pala već prvi prvom od četiri prijavljena četvorostruka salta u svom slobodnom programu u Kanadi.

Osim toga, Trusova je bila tek treća nakon kratkog programa. I umjesto da klone nakon pada na najlakšem, prvom četvorostrukom salhu, 15-godišpnjakinja je krenula kao tane po ledu nižući kombinacija komplikovanih četvorostrukih i trostrukih obrta.

Na kraju prva je u istoriji ženskog klizanja probila magičnu granicu slobodnog programa od 100 poena za tehniku (100,24), i postavila je i novi rekord u slobodnom programu (166,62), a to je za osam poena bolje do rekorda olimpijske prvakinje Zagitove. U zbiru je novi rekord Trusove 241,02. Stručnjaci tvrde olako može da ga popravi za još desetak poena.

U nevjerici je bio i Japanac Udžiru Hanu, tek jedan od dvojice klizača koji su probili granicu od 100 poena za tehniku u istoriji.

"Ova djevojčica četvorostruki luc izvodi kao da se igra, a kliza ne gubeći energiju. Baš kao i ja, uživam kada je posmatram. Čak imam šta i da naučim, fantastična je", kazao je Hanu.

Trusova je prva u istoriji ženskog klizanja još kao juniorka izvodila četvorostruke skokove u kombinaciji sa trojnim, aktuelna je juniorska prvakinja i rekorderka, a u Kanadi joj je bilo prvo učešće na seniorskom gran-priju.

Bonus video: