MORNAR NASTAVIO TAMO GDJE JE STAO BAR VOLEJ

Dobrković: Glupo je da Bar nema muški odbojkaški klub

Nakon punih šest godina, Mornar se ponovo takmiči u prvoligaškoj konkurenciji
1550 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa Mornara, Foto: OK Mornar
Ekipa Mornara, Foto: OK Mornar
Ažurirano: 02.11.2019. 15:22h

Nakon godine pauze, u Baru se ponovo zaigrala muška odbojka u Prvoj ligi (druge lige i nema), u gradu u kojem su ponikli mnogi poznati crnogorski odbojkaši, poput Miloša Ćulafića, Vojina Ćaćića, Sima Dabovića, Aleksandra Minića. Odbojkaški klub Mornar je nastavio tamo gdje je stao Bar volej, koji je pred start pretprošle sezone odustao zbog nedostatka finansija. Mornar je, tako, prvoligaš prvi put od sezone 2012/13…

"Momci iz Bara su bili glavni inicijatori da počne da se igra ponovo Prva liga. Oni su me kontaktirali, izašao sam im u susret sa organizacione strane, a po novom Zakonu o sportu mnogo je teže osnovati klub. S obzirom na to da je prethodni klub ugašen, nije postojala mogućnost preregistracije, već smo morali da radimo novu registraciju. Odlučili smo da ponovo aktiviramo Mornar, jer je to ime sinonim za grad Bar i barsku odbojku. A i glupo je da Bar nema muški odbojkaški klub", kaže za “Vijesti” predsjednik Mornara, Ivan Dobrković.

Mornar je u drugom kolu, u gostima, savladao Sutjesku 3:0 i upisao prvu pobjedu u prvenstvu, kojom je već istakao kandidaturu za mjesto među četiri najbolje ekipe.

"Nije realno očekivati da možemo da se nosimo sa klubovima poput Budve, Jedinstva i Budućnosti, koji imamu jako veliku podršku svojih gradova i sponzora. Tu prvenstveno mislim na Budvu, čija je opština opredijelila ogromna sredstva za klub, koji će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, takav su tim i formirali. Mi sa njima igramo u narednom kolu u Baru, i barska publika će moći da vidi kako izgleda evropska ekipa, koju čine većinom stranci. Mi, istina, imamo iskusnu ekipu, koja je prethodnih godina igrala zajedno u bivšem klubu, tako da se nadamo ćemo uspjeti nekoga da iznenadimo. Sutjeska je mlada ekipa, sa igračima koji zajedno igraju dugi niz godina, a pojačani su sa nekoliko starijih igrača iz Volej stara, i jako je teško i sa njima očekivati sigurne bodove", dodaje Dobrković.

Kako kaže Dobrković, Mornar je “okupio tim ljudi koji je počeo i marketinški da djeluje”.

"Želja nam je da pokušamo da privučemo što više djece. Zako smo osnovali i školu odbojke. Obišli smo sve osnovne škole u gradu, održali pokazne časove, i muškoj djeci demonstrirali kakav je to sport, i dali im mogućnost, ako žele, da kod nas mogu da se bave odbojkom".

Poznato je koliko je danas u Crnoj Gori, a i šire, teško privući dječake oko odbojke, a posebno u Baru gdje duže vrijeme egzistiraju dva ženska kluba, Luka Bar i Galeb.

"Na pokaznim časovima nam je prišlo više djevojčica nego dječaka, da pitaju da li imamo žensku sekciju. Još je uvijek nemamo, što ne znači da u narednom periodu nećemo i to formirati. Bar kao grad ima dosta sunčanih dana, i dječaci su prosto rastrgnuti između rukometa, košarke, fudbala i ostalih sportova, koje dječaci treniraju. Jako je teško u Crnoj Gori u svim gradovima privući dječake da se bave odbojkom. Mi smo u tome uspjeli, formirali smo školu odbojke koj broji od 12 do 15 dječaka koji dolaze na treninge, i nadamo se da će svake godine biti sličan odaziv, kako bismo u narednih pet-šest godina imati popunjene sve mlađe kategorije".

Dakle, formiranje kluba nije imalo za cilj samo takmičenje u Prvoj ligi, već je plan Mornara da se radi na duže staze.

"Svaki ozbiljan klub mora iz svojih redova da popunjava seniorsku ekipu. Mi u prvom timu imamo samo seniore i dva momka su prošle godine izašli iz juniora. Kao klub ćemo veliku pažnju i sredstva, mnogo veća nego za prvi tim, opredijeliti za privlačenje što više djece i rad sa njima. Nadam se da će od sljedeće godine igrati Mini odbojku za dječake i prezentovati se na najbolji način".

Više nemaju besplatne treninge u “Topolici”

Iako je tek početak sezone, u Mornaru su se suočili sa neočekivanim problemom. Naime, kako je kazao Dobrković, Opština je odlučila da više u “Topolici” nema besplatnih treninga za prvoligaške klubove, kao što je to bio slučaj do sada, osim za KK Mornar i RK Mornar, u kojima je grad osnivač ili suosnivač. Igranje utakmica, za sada je besplatno, za prvoligaše.

"Svi ostali moraju da potpišu ugovore i plaćaju subvencionisane cijene za trening. Po subencionisanom cjenovniku nas bi to koštalo oko 50-55 eura po treningu od sat i 45 minuta. A mi to ne možemo da platimo, za tri-četri termina koliko smo trenirali do sada. Poređenja radi, Budućnost, Budva i Jedinstvo treniraju 10 puta sedmično, dva puta dnevno. To je veliki problem za naš klub, i ako ne uspijemo da nađemo nove sponzore za to, a u Baru nema sluha za odbojku, doći ćemo u situaciju da sljedeću utakmicu protiv šampiona Budve dočekamo bez ijednog treninga u “Topolici”. Mi ćemo biti jedini muški prvoligaški odbojkaški klub koji treba da plaća termine za trening u dvorani u kojoj igra, a mi, ponavljam, u ovom trenutku nemamo ta sredstva, pa ćemo morati negdje drugo da treniramo. Uz to, mi smo razmišljali da za drugi dio sezone, za polufinale Kupa i prvenstva, dovedemo sa par iskusnijih igrača iz Srbije. Međutim, u ovim okolnostima to predstavlja nemoguću misiju", zaključio je Dobrković.

Preporučujemo za Vas