Padova prva u istoriji do titule sa svim pobjedama u Ulcinju

NIkada prije neka ekipa do titule nije slavila u svim mečevima u open konkurenciji, Nona najbolji klub šahistkinja
823 pregleda 0 komentar(a)
Raport je bio najteže bitke za Padovu
Raport je bio najteže bitke za Padovu

Trijumfom italijanske Padove u open konkurenciji i gruzijske None u takmičenju šahistkinja, u Ulcinju je završen 35. Kup evropskih šampiona u šahu.

Nakon sedam dana nadmetanja u hotelskom kompleksu "Holiday villages" u Ulcinju, Padova je do trijumfa došla sa svih sedam pobejda, pošto je u derbiju danas slavila protiv najbolje rangiranog sastava makedonskog Alkaloida.

Pošto su u derbiju pet partija završene remijima, pobjedu je Padovi donio jedini Italijan u sastavu, Vokatur na šestoj tabli. Odličan posao na prvoj tabli za prvaka je odradio i najmlađi mađarski velemajstor u istoriji, Ričard Raport, koji je remizirao sa osmim igračem na svijetu, Šahrijarom Mamedjarovim.

Poraz prvog favorita Alkaloida, kome je pobjeda bila potreba za titulu, iskoristio je češki Novi Bor, koji je pobjedama Sasikirjana i Navare uspio da sa 4:2 savlada Moskovski šahovski klub, za drugo mjesto u poretku. Nemilosrdan je bio i prošlogodišnji šampion Medni Vsadnik iz Rusije koji je pobjedom nad Primorskim Distriktom 5:1, zauzeo treće mjesto.

Gruzijska Nona nije rizikovala protiv ruske ekipe, nakon remija je došla do najsjajnije medalje. Ekipa koju sačinjavaju gruzijske reprezentativke je sa pet pobjeda i dva remija došla do ovog uspjeha. Na drugom mjestu se našao prvi favorit po rejtingu, ekipa Kijeva, dok se prošlogodišnji šampion ekipa Monaka, morala zadovoljiti trećim mjestom.

Treba istaknuti sjajnu igru naših reprezentativaca, Nikole Đukić je u sastavu Budućnosti sakupio 6 poena iz 7 partija na trećoj tabli, dok je Luka Drašković na prvoj tabli cetinjskog Crnogorca, šampionat odigrao bez poraza za 4,5 poena u zbiru.

Šampionat je prvi put i to u 35. izdanju, dobio pobjednika koji je zlato zavrijedio maksimalnim učinkom, a ujedno je oboren i rekord po broju učesnika i ekipa.

Šahovski savez Crne Gore potvrdio je svoje gostoprimstvo i bio dostojan domaćin evropskoj šahovskoj eliti.

Bonus video: