Sezona u retrovizoru - sjaj Crnog Bisera

Britanski BBC se osvrnuo na tek završenu takmičarsku godinu u Formuli 1, u kojoj je Luis Hamilton blistao
1193 pregleda 0 komentar(a)
Sezona iz snova: Luis Hamilton, Foto: BETA-AP
Sezona iz snova: Luis Hamilton, Foto: BETA-AP

Dominantna pobjeda u finalu sezone u Abu Dabiju bila je perfektan kraj možda i najimpresivnije sezone u karijeri Luisa Hamiltona.

As Mercedesa je slavio na 11 trka i bio na pragu šeste titule već tokom ljeta. I bio je toliko dominantan da se nije postavljalo ni pitanje da li će podići šampionski pehar. I dok je sezona već u retrovizoru, britanski BBC se osvrnuo na vozače i detalje koji su obilježili 2019. godinu.

Vozač godine - Hamilton je imao nekoliko superiornih izdanja i učinio da osvajanje titule djeluje lakše nego što je uistinu bilo. Da nije bio tako moćan u drugom dijelu sezone, možda bi to priznanje pripalo Maksu Ferstapenu, koji je bio izvanredan.

Najbolja vožnja - Hamiltonovo jurenje Ferstapena na VN Mađarske, kada je nakon posljednjeg pit-stopa u 20 krugova nadoknadio 20 sekundi minusa i zaobišao Holanđanina. Britanac se toliko namučio da bi došao do pobjede, da je na kraju trke rekao: „Umoran sam, tako bi i trebalo da bude”.

I Šarl Lekler je bio briljantan u Bahreinu, na svojoj drugoj trci za Ferari i velika je nepravda što nije pobijedio zbog problema sa motorom. Ferstapen je bio izvanredan na sve tri trke koje je dobio (Njemačka, Austrija i Brazil).

Najbolja trka - „mrtva trka” između Brazila i Njemačke. Na Hokenhajmu je bilo mnogo incidenata - komičan pit-stop Mercedesa, klizanje Hamiltona, Leklera i Nika Hilkenberga, Sebastijan Fetel je. sa začelja stigao do 2. mjesta, a Danil Kvjat šokirao podijumom za Toro Roso

U Brazilu još veća drama. Bilo je svega - preticanja na čelu, sjajnih zaobilaženja, sejfti kara, sudara dva Ferarija, izvrsnih izdanja (Karlos Sains Junior sa začelja stigao do 3. pozicije) i bajkovito 2. mjesto za Pjera Gaslija.

Najbolja borba - bez dileme između Leklera i Ferstapena na Silverstounu. Bila je to epska bitka. Ljut zbog načina na koji je ostao bez pobjede u Austriji sedmicu ranije, 21-godišnjak iz Monaka se borio da zadrži prednost kao da mu život od toga zavisi. U jednom trenutku je Ferstapen čak bio ispred njega, ali je as Ferarija vratio poziciju na nevjerovatan način. Starije ljubitelje Formule 1 je to podsjetilo na čuveni obračun Žila Vilneva i Renea Arnua u Dižonu 1979. godine, samo je tada bitka trajala tri, a sada čak 20 krugova.

Najbolji krug - Lekler je u Belgiji bio perfektan, osvojio je pol sa 0,748 sekundi prednosti nad Fetelom, ali šef Ferarija Matija Binoto nema dilemu da je najbolji krug sezone odvezao Njemac u Japanu. I kada pogledate snimak sa bolida, jasno vam je da je Binoto u pravu - to je bio perfektan krug. Tako je Njemac prekinuo seriju od devet kvalifikacija na kojima je bio sporiji od klupskog „druga”.

- To što je pobijedio Šarla u kvalifikacijama znači da je to bio specijalan krug - rekao je Binoto i tako između redova potvrdio kakav je odnos njegovih vozača.

Najbolji vozač van tri top tima - Sains je bio briljantan u prvoj sezoni u Meklarenu. Na početku je bio sporiji od klupskog druga Landa Norisa, ali je Španac kasnije vozio fenomenalno i šteta je što se nije popeo na „pravi” podijum u Brazilu, jer mu je 3. mjesto pripalo poslije kazne Hamiltonu.

Najveća kontroverza - sudar dvojice vozača Ferarija u Brazilu. Cijele sezone su se osjećale tenzije između Fetela i Leklera, ali je šokantno kako su se sudarili.

Najveća greška - drugu godinu zaredom ovu „titulu” dobija Fetel. Zapravo, ove sezone bi mogao da osvoji zlato, srebro i bronzu. Na 3. mjestu je izlijetanje pod pritiskom Hamiltona u Kanadi, na 2. „zakucavanje” otpozadi u Verstapena na Silvestonu, ali je sve nadmašilo pomračenje uma u Monci - sam se okrenuo u krivini „Askari”, a onda se tako sudario sa Lensom Strolom da je neko mogao da pomisli da je u pitanju debitant nekog od najgorih timova, a ne četvorostruki prvak.

Prestizanje godine - Lekler je izveo dva fenomenalna poteza u svom Monaku, ali priznanje ide Aleksanderu Albonu. Tajlanđanin je na svom debiju u bolidu Red Bula pretekao Danijela Rikarda na nizbrdici u Belgiji, gdje to niko nikada nije uradio.

Ruki godine - teško je izabrati između Albona, Norisa i Džordža Rasela iz Vilijamsa, jer su sva trojica pokazala da imaju blistavu budućnost, ali je vozač Meklarena „za dlaku” pobijedio konkurenciju...

Bonus video: