Džošua plesao 36 minuta za zasluženu i jednoglasnu pobjedu nad Ruisom

Endi Ruis je u Njujorku senzacionalno nokautom u 7. rundi dobio favorizovanog Britanca Entonija Džošuu, kojem je pripao revanš u mjestu porijekla saudijske kraljevske porodice
11701 pregleda 7 komentar(a)
Džošua vratio titule, Foto: Hassan Ammar
Džošua vratio titule, Foto: Hassan Ammar
Ažurirano: 08.12.2019. 00:28h

U Dirijah areni u Saudijskoj arabiji Britanac Entoni Džošua je jednoglasnom pobjedom u revanšu Amerikancu Endiju Ruisu, vratio šampionske pojaseve teške kategorije u verzijama WBA, IBF, WBO i IBO.

Britanac je pokazao zašto se ovaj, prema istraživanjima ESPN najnaporniji sport u svijetu, zove "plemenita vještina". Tokom 12 rundi uspijevao je da sjajnom kretnjom i fantastičnim eskivažama zada neuporedivo više udaraca i na nogama dočeka kraj 36 minuta bespoštedne borbe.

U direktnom obračunu, 30-godišnji Džošua, ne bi imao ni promil šansi protiv 21 kilogram težeg vršnjaka Ruisa, koji uz to, ima top u desnici.

Ipak, uspio je da ga publici pokaže samo u finišu četvrte i u osmoj rundi, kada je bio vidan strah na licu Britanca, ali je dobio pravovremene savjete iz ugla.

Uostalom, pokazalo se dobitnom kombinacijom to što je Džošua bio nekoliko kilograma lakši u odnosu na poraz iz 1. juna u Njujorku, kada ga je Ruis nokautirao u sedmoj rundi. Ovoga puta, Džošua je bježao od direktnog odbračuna čak i nakon razornog prvog udarca u Ruisa, jer je prilazak u domet 128 klilograma teškog rivala značio i kraj borbe.

Džošua je slačvio 23. pobjedu, a drugu koju nije dobio nokautom. Ima i poraz od Ruisa, koji je drugi put poražen u profi ringu, uz 33 pobjede u skoru.

Džošua i Ruiz
Džošua i Ruiz(Foto: Hassan Ammar)

Tok borbe:

Ulog su četiri šampionska pojasa, s tim, da je IBO manje značajan od WBA, IBF i WBO.

Ruis je tražio prije borbe da mu se otpjeva himna Meksika!

Kraj borbe! Čekaju se odluke sudija. U posljednjoj rundi je Džošua plasirao razorni desni kroše, koji bi za većinu drugih teškaša bio koban. Ruis se nije pomjerio!

Džošua je pogađao, sjajno tehnički boksovao i u 11. rundi, s abrojnim čistim udarcima, direktima u tijelo i glavu.

Taktički savršena 10. runda za Džošuu, koji je obigravao i plasirao udarce. Ruis nije uspio da priđe u 10. rundi. Džošua izgleda spreman i za maraton.

Uzbudljiva deveta runda, u kojoj je Džošua nakon dobrog prvog udarca krenuo u seriju...i opet je umalo bilo kobno. Ruis ima "bombu" u desnici. Jedino rješenje za Džošuu je da nastavi da se kreće i pogađa sa distance.

I napokon je Ruis pokazao koliko je opasan. Džošua se opustio, sporije se kratao i umalo je bilo kobno. Osmu rundu je dobio Meksikanac.

U sedmoj rundi je Džošua bespotrebno rizikovao i dobio nekoliko opasnih udaraca, ali i on je sjajno pogađao stamenog Ruisa.

Britanac ima veliku prednost na polovini borbe, prepustio je Ruisu centar ringa, a odličnom kretnjom obilazi i pogađa.

Džošua respektuje Ruisa, ne ulazi u serije. Koristi duže ruke da zada pojedinačni udaarc sa distance. Dobio je petu rundu.

U četvrtoj rundi prvi odgovori Ruisa, neopreznost u finišu runde je umalo koštala Džošuu nokdauna. Meksikanac udara kao maljem!

Džošua i Ruis
Džošua i Ruis(Foto: Nick Potts)

Britanac upotpunosti kontroliše borbu, ne dozvoljava 21 kilogram težem Meksikancu da skrati distancu. Džošua pokazuje zavidno tehničko znanje, uostalom olimpijski je pobejdniok iz 2012. Bolji je i u trećoj!

I u drugoj rundi je Džošua bio bolji, ovoga puta iznenadio je Ruisa lijevim krošeom.

Džošua je sjajnim desnim krošeom povrijedio arkadu rivalu u finišu 1. runde! To je sve vriejdno pokmena u prva tri minuta.

A 1. juna u kultnom Medison skver gardenu u Njujorku, meksički bokser Endi Ruis mlađi nokautirao je Britanca Entonija Džošuu u borbi za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji .

Ruis, koji je u ring sa Džošuom ušao kao zamjena za suspendovanog Džerela Milera, je u sedmoj rundi nokautirao tadašnjeg šampiona svijeta u verzijama WBA, WBO i IBF kategoriji i tako mu nanio prvi poraz u profesionalnoj kategoriji.

Džošua je u trećoj rundi prvi na pod poslao rivala, ali je Meksikanac ubrzo uzvratio istom mjerom, a nakon jednog od nokdauna u sedmoj rundi sudija je prekinuo meč. Ruisu je to bila 33. pobjeda (22. nokautom), uz jedan poraz.

U spektaklu u Saudijskoj Arabiji u areni od 16.000 gledalaca napravljenoj za svega 93 dana u mjestu porijekla kraljevske porodice - Dirijah, Rus Aleksandar Povetkin je prvi put u karijeri boksovao neriješeno, nakon 32 pobjede i dva poraza. Njegov devet godina mlađi rival, 31-godišnji Amerikanac Majkl Hanter je takođe upisao prvi remi, nakon 18 pobjeda i jednog poraza u skoru.

Meč je bio spektakularan, jer je Rus blago vodio ali su posljednje runde pripale Amerikancu.

Britanac Dilijan Vajt je jednoglasno dobio Poljaka Mariuša Vaha (97:93, 97:93, 98:93).

Vah je poznat po doping skandalu u borbi za titulu sa Vladimirom Kličkom, kada je na nogama izdržao 400 razornih udaraca.

Samo tri runde je trajala uvodna borba 27-godišnjeg hrvatskog teškaša Filipa Hrgovića, koji je nokautirao deset godina starijeg Amerikanca Erika Molinu. On se žalio na nesportski udarac Hrvata u potiljak, ali su sudije dozvolile nastavak bporbe. Ipak, predsjednik WBC federacije. Maurisio Sulejmani, je na tviteru poručio da su takvi udarci nedopustivi.

"Ovo je rat, u njemu ne smiješ da okreneš leđa", pravdao se Hrgović.

Bonus video: