Rusija suspendovana na četiri godine: Neće učestvovati na Olimpijadi, Svjetskom prvenstvu u fudbalu

Ova odluka donešena je zbog kršenja Svjetskog anti-doping koda, odnosno zbog skrivanja pravih i podmetanja lažnih testova
15515 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2019. 11:48h

Izvršni komitet Svjetske anti-doping agencije (WADA) danas je na sjednici u Lozani odlučio da suspenduje Rusiju četiri godine sa svih sportskih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju 2020, Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 i Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru.

Ova odluka donešena je zbog kršenja Svjetskog anti-doping koda, odnosno zbog skrivanja pravih i podmetanja lažnih testova.

To znači da Rusija neće formalno biti učesnik Igara. Neće biti zastave, neće se svirati himna, nijedan zvaničnik Olimpijskog komiteta Rusije neće moći da pristustvuje Igrama, a biće zabranjeno i prisustvo državnim zvaničnicima.

Ruski sportisti bi mogli da se takmiče, ali samo oni za koje postoje jasni dokazi da nikada nisu imali doping afere. Slično se dogodilo na ZOI u Pjongčangu 2018, kada se 168 ruskih sportista takmičilo pod nazivom "Olimpijski sportisti Rusije".

Komisija WADA glasala je o predlogu sopstvene posebne komisije. Izvršni komitet Svjetske anti-doping agencije nije morao da prihvati preporuku komisije, ali su i WADA i MOK često kritikovani zbog blagog stava prema Rusiji, iako je od 2008. godine ruskim sportistima oduzeto 30 olimpijskih medalja zbog dopinga.

Izvršni komitet WADA ima 12 članova, od kojih nijedan nije iz Rusije i SAD. Na čelu se nalazi Krejg Ridi, bivši igrač badmintona iz Velike Britanije i dugogodišnji sportski administrator.

Ruska anti-doping agencija (RUSADA) može da uloži žalbu u roku od 21 dana. U slučaju da žalba ne bude usvojena, slučaj može da završi na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, čija je odluka obavezujuća.

MOK, s druge strane, mora da uvaži odluku Izvršnog komiteta WADA, jer je to u skladu sa Olimpijskom poveljom.

Ovo nije prvi put da su sportisti iz Rusije suspendovni. Ruski atletičari i atletičarke bili su, recimo, suspendovani sa Igara u Riju 2016. Nakon suspenzije sa ZOI u Pjongčangu, ponovo je uspostavljena Ruska anti-doping agencija, sa jasnim pravilima koje mora da ispuni da bi se Rusija potpuno uključila u sportski život velikih takmičenja.

Do decembra prošle godine to se nije dogodilo, ustanovila je Komisija WADA, već je veliki broj uzoraka sakriven, ili su podmetnuti lažni uzorci, što je izazvalo novu rundu sumnji.

Bonus video: