Janović: U 2020. godini još više novca za sport

“Želimo na taj način da sportskim savezima pružimo značajnu loigistiku kako bi mogli sprovoditi programe iz svojih aktivnosti”, rekao je Janović
848 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Filip Roganovic
Nikola Janović, Foto: Filip Roganovic

Vlada Crne Gore povećanjem budžeta za sport i mlade pokazala je da prepoznaje napore i rezultate koje Ministarstvo u kontinuitetu postiže, ocijenio je ministar Nikola Janović.

On je istakao da budžet Ministarstva sporta i mladih za 2020. iznosi osam miliona i 650 hiljada eura, što je 17 odsto više nego ove godine.

“Od osnivanja Ministarstva sporta i mladih svake godine imamo porast budžeta za sport i mlade. To znači da Vlada prepoznaje napore i rezultate koje to ministarstvo u kontinuitetu postiže”, kazao je Janović u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da će rekordan biti i iznos sredstava kojima će Ministarstvo sufinansirati programe nacionalnih saveza.

“Svake godine, od formiranja ministarstva, bili su rekordni iznosi na konkursu za raspodjelu sredstava nacionalnim sportskim savezima. I ove godine, četvrti put uzastopno, planiramo da bude rekordan iznos izdvajanja iz budžeta ministarstva. Želimo da nacionalne sportske saveze, Crnogorski i Paraolimpijski komitet, kao naše partnere, podržimo još značajnije, kako bi mogli da sprovode programe za koje su zaduženi i budu potpora našim sportistima. U zavisnosti od programa sa kojim apliciraju već u januaru imaćemo rezultate konkursa i vidjeti o kojoj se cifri radi, ali sigurnmo da će biti veća nego ove godine”, rekao je Janović.

Dugogodišnji kapiten vaterpolo reprezentacije istakao je da oblast sporta značajno zastupljena i u kapitalnom budžetu Vlade za narednu godinu, za koji je nadležna Upravna javnih radova.

“Ima nekoliko sportskih infrastrukturnih objekata koji imaju višemilionsku vrijednost. U Kotoru je pri samom kraju rekonstrukcija zatvorenog bazena. To je izuzetno značajan objekat, jer poznato je šta vaterpolo znači za Kotor i Crnu Goru. Znamo da su kotorski vaterpolisti bili i ostali kičma crnogorske mreprezentacije svih ovih godina. Bazen bi, prema informaciojama sa kojim raspolažem, u prva dva-tri mjeseca nove godine trebalo da bude potpuno završen”, kazao je Janović.

On je precizirao da je kapitalnim budžetom predviđena izgradnja sportsko-rekreativnog centra u Kotoru, stadiona na Cetinju, zapadne tribine stadiona Sutjeske i nekoliko fiskulturtnih dvorana širom Crne Gore.

“Sportska infrastruktura mora pratiti uspjehe koje imamo. Iz našeg budžeta radimo na adaptaciji terena, jer ako želimo da se što više djece bavi sportom moramo da im stvarati još bolje uslove”, kazao je Janović.

Ministar Janović je naglasio da će cilj Vlade i Ministarstva sporta i mladih i naredne godine biti uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti i nastavak realizacije projekta adaptiranja sportske infrastrukture širom Crne Gore.

“U protekle tri godine samo iz budžeta Ministarstva sporta i mladih rekonstruisano je 41 sportsko igralište. U takmičenja školskog sporta uključili smo više od 70 škola i dvije i po hiljade djece i 160 nastavnica i nastavnika fizičkog vaspitanja”, rekao je Janović.

On je najavio da će ministarstvo od naredne godine krenuti sa realizacijom projekta dječijeg sporta.

“Sufinansiraćemo roditeljima članarine za djecu, ne samo u našim nacionalnim, već će to biti širi obuhvat sportova. Želimo da roditeljima djece koja žele da se bave sportom pomognemo da lakše plate članarine. Konkretno tim potezom želimo da bude više djece u sportu nego trenutno, da širimo bazu jer ne postoji država u svijetu koja srazmerno svojoj veličini i broju stanovnika postiže tako značajne sportske rezultate i ima takve sportiste kao Crna Gora”, kazao je Janović.

On je najavio da će resor kojim rukovodi u 2020. godini u značajno većem iznosu podržati vrhunski sport i nacionalne sportske saveze, navodeći da će im biti dodijeljen rekordan iznos.

“Želimo na taj način da sportskim savezima pružimo značajnu loigistiku kako bi mogli sprovoditi programe iz svojih aktivnosti”, rekao je Janović.

On je naglasio da je Crna Gora država sa ubjedljivo najvećim novčanim nagradama za ostvareni vrhunski sportski rezultat ne samo u regionu, navodeći da se malo koja država u Evropi može pohvaliti sličnim izdvajanjima za osvajače medalja na velikim međunarodnim takmičenjima.

“Kao konkretan, navešću primjer karatiste Marija Hodžića, koji je proglašen za najboljeg sportistu Crne Gore. On je za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu dobio desetostruko veću novčanu nagradu od kolega iz regiona za isti ostvareni rezultat”, kazao je ministar.

Bonus video: