Moglo je da bude drugačije i bolje

Simo Dabović, dugogodišnji tehničar naše odbojkaške selekcije, ekskluzivno za “Vijesti” prvi put govori o razlozima zbog kojih ga nema u reprezentaciji, o nastupu “crvenih” na Evropskom prvenstvu, budućim planovima...
2340 pregleda 0 komentar(a)
Simo Dabović, Foto: FIVB
Simo Dabović, Foto: FIVB

Nakon pet neuspjelih pokušaja, crnogorski odbojkaši su u šestom prvi put izborili plasman na Evropsko prvenstvo. Prošlog septembra su u Holandiji debitovali na velikom takmičenju, a sa dvije pobjede su zamalo izborili i plasman u osminu finala EP (falio im je samo set).

Od igrača koji su počeli kvalifikacije, samo dvojica na kraju nijesu nastupila na šampionatu Starog kontinenta - srednji bloker Luka Šuljagić zbog zdravstvenih problema, te tehničar Simo Dabović, koji je nakon prvog kola kvalifikacija udaljen iz reprezentacije, odlukom selektora Veljka Bašića.

- Pogledao sam većinu utakmica. Momci su se dobro pokazali, napravili pristojan rezultat, pogotovo kada uzmemo u obzir da nam je ovo prvo evropsko takmičenje. Dvije pobjede su sasvim zadovoljavajuće u grupi koja je bila teška. Pritom Ukrajina je na kraju pokazala da je mnogo jača reprezentacija nego što su mnogi pretpostavljali, što potvrđuje da je grupa bila nezgodna - kaže Dabović na početku razgovora za “Vijesti”.

Dabović ističe da je naša odbojkaška reprezentacija pokazala da joj je “definitivno mjesto na Evropskom prvenstvu”.- I zbog trenutnog kvaliteta i zbog svih prošlih kvalifikacija, u kojima je bilo velike borbe, ali je malo nedostajalo da obezbijedimo i plasman na EP.

Dabović je jedan od malobrojnih crnogorskih odbojkaša koji je bio dio reprezentacije od obnavljanja državne nezavisnosti, jedan od najbitnijih. Uz Miloša Ćulafića, ovaj 32-godišnji tehničar je naš jedini igrač koji je igrao u svih šest ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Istina, u posljednjem ciklusu odigrao je samo prvu od šest utakmica. Onu u Kišinjevu protiv Moldavije, koju je naša selekcija, nakon vođsta od 2:0, izgubila 3:2.

Nakon tog meča, selektor Bašić je odlučio da udalji Dabovića iz ekipe, navodno zbog nediscipline, nezalaganja, narušavanja atmosfere… Zato ga nije bilo u sastavu već od drugog kola protiv Slovačke, koju je Crna Gora dobila 3:0, što je, ispostaviće se, bila ključna pobjeda u kvalifikacijama.

- Protiv Moldavije smo odigrali maksimalni broj setova, i na kraju, čak, izgubili. To je bilo daleko od očekivanja. Utakmica je odmicala, a nismo uspijevali da slomimo Moldavce. Nakon pet setova, već je bilo dosta nervoze. Selektor je htio da se razjasnimo u svlačionici, i tamo se desila neka rasprava. Umor poslije tek odigranih pet setova doveo je do toga da ton u svlačionici i ne bude baš prijateljski. Ali, nije bilo ni toliko strašno, međutim, ipak dovoljno da bi došlo do promjena - objašnjava Dabović.

Od meča sa Slovačkom, Dabovića više nije bilo u sastavu. Kako kaže, nije ni bilo razgovora na temu njegovog povratka u ekipu.

- Stvari su se brzo odvijale, trebalo je doputovati iz Moldavije i već nakon dva dana igrati protiv Slovačke, tako da nije ni bilo vremena da se priča. Uslijedila je odlična partija ekipe protiv Slovačke, pa se i moglo očekivati da se gura ta priča - dodaje Dabović.

Na pitanje kako se osjećao dok je igre reprezentacije na EP pratio preko TV ekrana, Dabović kaže:

- Neobično, ali nije mi prvi put, pa mi je već bio poznat osjećaj.

Nastup na EP je mogao i trebalo je da bude kruna njegove karijere, kao što je slučaj sa svim igračima u našoj selekciji.

- Pa, to je skup najboljih iz Evrope, svako želi da bude dio toga. Ali, ispalo je kako je ispalo. Možda sam mogao da odigram dobro, pa da iskoči neka lijepa ponuda... A opet to i nije tako lako, pa možda nisam baš nista izgubio. Ko zna...

Da može da vrati film unazad, Dabović bi, možda, drugačije postupio.

- Pa ne znam, sigurno da je moglo drugačije i bolje. Ali, ne razmišljam o tome, bilo je kako je bilo.

Selektor Bašić je više puta ponovio da “nije precrtao Dabovića i da je on uvijek u njegovoj glavi kada je reprezentacija u pitanju”. Još se ne zna da li će Dabović biti na prvom narednom spisku, kao ni to da li će 32-godišnji tehničar htjeti da se odazove pozivu Bašića.

- Ne znam. Vidjećemo kako će stvari ići. Zavisi i od drugih stvari i ljudi - zaključio je Dabović.

Rajko ima hrabrost u igri i liderski stav

U odsustvu Sima Dabovića, pravu šansu, u kontinuitetu, na poziciji tehničara dobio je Rajko Strugar, koji je odigrao, maltene svih preostalih pet utakmica u kvalifikacijama, kao i pet mečeva na Evropskom prvenstvu. I opravdao je povjerenje, i pokazao da predstavlja sadašnjost i budućnost reprezentacije…

- Od Rajka nista novo, hrabrost u igri i liderski stav, bez obzira što je jedan od mlađih. Vratilo mu se odličnim partijama - hvali Dabović mlađeg kolegu.

Hvala Budućnosti, nadam se da ću klub naći u januaru

Simo Dabović je prošle godine igrao u Egiptu, a trenutno je bez kluba.

- Baš ne znam što će biti. Neki pregovori za destinacije koje bih volio nisu uspješno završeni. Nadam se uspješnijem januarskom prelaznom roku - kaže Dabović.

Postojala je mogućnost da Dabović obuče dres Budućnosti, makar privremeno, dok ne nađe inostrani angažman, kao što su to uradili Marko Bojić (Budva) i Aleksnadar Minić (Jedinstvo). Ipak, nije došlo do saradnje…

- Sa ekipom Budućnosti sam trenirao kratko i odigrao čak jednu prijateljsku utakmicu. Zatim sam imao obaveza i bio spriječen da putujem iz Bara za Podgoricu par dana, što je nekako i prekinulo kontakt sa ljudima iz Budućnosti. Svakako sam direktoru kluba Zoranu Vukčeviću i treneru Balši Raduloviću zahvalan što su bili zainteresovani za moj angažman i želim im uspješan završetak sezone - dodao je Dabović, koji je karijeru počeo u rodnom Baru, a nakon toga je u dva navrata nosio dres Budvanske rivijere, a igrao je i za slovenački Saloniti, grčke klubove Aiginio, Aris, PAOK i Foinikas, libanski Tanurin, katarski Šardari, bjeloruski Stroitel i egipatski Zamalek.

Bonus video: