Tragedija: Portugalski motociklista poginuo na Reliju Dakar

Paulo Gonsalveš je 25. žrtva Relija Dakar i 20. motociklista koji je izgubio život na reliju čije je prvo izdanje održano 1979. godine
4741 pregleda 0 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: AP
Sa mjesta nesreće, Foto: AP

Portugalski 40-godišnji motociklista Paulo Gonsalveš poginuo je u nedjelju pri padu na 276. kilometru sedme etape Relija Dakar, saopštili su organizatori ovog takmičenja koje se održava u Saudijskoj Arabiji.

Gonsalveš je bio iskusan motociklista koji je na Reliju Dakar nastupao od 2006. godine, četiri puta završavao među deset najboljih, a 2015. osvojio drugo mjesto u ukupnom plasmanu.

Gonsalvešu je prvi u pomoć priskočio Australijanac Tobi Prajs, koji je vozio iza Portugalca, ali nije mogao mnogo da učini.

Kad je medicinski helikopter došao, Gonsalveš je bio bez svijesti. Nakon neuspješnog pokušaja reanimacije tokom transporta helikopterom, dopremljen je u bolnicu, gdje je ustanovljena njegova smrt.

"Paulo je bio jedan od najiskusnijih vozača, jedno od zaštitnih lica ovog relija. Ovo je vrlo težak udarac", izjavio je vlasnik licence Relija Dakar David Kastera.

Paulo Gonsalveš je 25. žrtva Relija Dakar i 20. motociklista koji je izgubio život na reliju čije je prvo izdanje održano 1979. godine.

Posljednja nesreća sa smrtnim ishodom dogodila se 2015. godine u Argentini, kad je poginuo poljski motociklista Mihal Hernik.

Bonus video: