Igor Kolaković četvrti put na Olimpijskim igrama!

Novi uspješni trenerski poduhvat proslavljenog crnogorskog odbojkaškog trenera
4736 pregleda 1 komentar(a)
Igor Kolaković proslavlja olimpijsku vizu sa selekcijom Irana, Foto: FIVB.CH
Igor Kolaković proslavlja olimpijsku vizu sa selekcijom Irana, Foto: FIVB.CH

Igor Kolaković će četvrti put u trenerskoj karijeri nastupiti na Olimpijskim igrama!

Proslavljeni crnogorski odbojkaški trener je olimpijsku vizu izborio sa selekcijom Irana, pošto je danas, u finalu azijskog kvalifikacionog turnira, savladao domaću Kinu sa 3:0 (25:14, 25:22, 25:14).

Interesantno, Kolaković je četiri puta kao trener učestvovao na svjetskim prvenstvima, Ijednom sa Srbijom i Crnom Gorom, dva puta sa Srbijom, te jednom sa Iranom.

Irancima će Tokio biti druge uzastopne Olimpijske igre (u Rio de Žaneiru su stigli do četvrtfinala), a ove kontinentalne kvalifikacije su završili sa svim pobjedama. U grupi savladali Kineski Tajpeh, Kazahstan i Kinu sa po 3:0, dok su u polufinalu bili bolji od Južne Koreje sa 3:2.

Kolaković je već tri puta bio na OI, dva puta kao selektor Srbije, u Pekingu (2008) i Londonu (2002), a jednom kao pomoćnik Ljubomira Travice u selekciji Srbije i Crne Gore, u Atini (2004).

Kolaković je na klupi Irana od 5. februara 2017. godine, a u njegovom stručnom štabu su i dvojica bivših članova Budućnosti, Dragan Kobiljski (nekadašnji srednji bloker) i Danijel Mišić (kondicioni trener).

Bivši trener Budućnosti je u septembru prošle godine sa Iranom osvojio kontinentalnu titulu prvaka Azije, osam godina nakon što je sa Srbijom bio prvak Evrope.

Sa Iranom je 2018. godine osvojio i zlato na Azijskim igrama, a godinu prije toga i bronzu na Svjetskom kupu šampiona u Japanu, takmičenju na kojem, pored domaćina Japana, učestvuju kontinentalni šampioni. To je bila prva odbojkaška medalja Irana u istoriji na takmičenjima pod okriljem Svjetske odbojkaške federacije (FIVB).

Osim titule prvaka Evrope, Kolaković je sa Srbijom osvojio još sedam medalja - bronzu na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2010, bronze na EP u Rusiji 2007. i Danskoj 2013. godine, te dva srebra (2008, 2009) i bronzu (2010) u Svjetskoj ligi. Sa selekcijom do 23 godine je bio vicešampion svijeta.

Osim Budućnosti, gdje je počeo i završio igračku karijeru (igrao je još i u Partizanu), Kolaković je od klubova vodio još i slovenački ACH volej i francuski Kan.

Bonus video: