Preživjela Holokaust i ušla u sportsku legendu: Najstarija olimpijska pobjednica proslavila 99. rođendan

Keleti je preživjela Drugi svjetski rat koristeći lične dokumente jedne djevojke iz katoličke porodice, radeći kao sluškinja na selu
1662 pregleda 0 komentar(a)
Agnes Keleti
Agnes Keleti

Najstarija olimpijska pobjednica, mađarska gimnastičarka Agnes Keleti proslavila je 99. rođendan.

Slavna mađarska gimnastičarka jevrejskog porijekla, koja je preživjela Holokaust, tokom karijere je osvojila 10 olimpijskih medalja, od čega pet zlata, tri srebra i dvije bronze.

Jedno zlato je osvojila u Helsinkiju 1952. godine, a četiri u Melburnu 1956. godine.

"Nisu značajne medalje, već iskustva koja su došla s njima," rekla je Kelti, dodavši sa smiješkom: "Obožavala sam gimnastiku jer je bilo moguće besplatno putovati."

Gimnastikom je počela da se bavi sa četiri godine, a sa 16 je osvojila prvi naslov mađarske prvakinje.

Keleti je preživjela Drugi svjetski rat koristeći lične dokumente jedne djevojke iz katoličke porodice, radeći kao sluškinja na selu. Ratni vihor su joj preživjeli majka i sestra, ali otac i ostala rodbina ubijeni su u koncentracijskom logoru Aušvic.

Nakon rata vratila se gimnastici izborivši nastup na OI u Londonu 1948. godine, ali je ostala bez nastupa zbog povrede. Četiri godine kasnije u Helsinkiju je osvojila četiri medalje (zlato, srebro i dvije bronze), a u Melburnu je osvojila još šest medalja (četiri zlata, dva srebra).

Za vrijeme OI u Melburnu, sovjetske trupe su ušle u Mađarsku, a Keleti je odučila da se ne vrati se u domovinu, već se preselila u Izrael.

Prije nekoliko godina vratila se u Budimpeštu gdje i danas živi.

Bonus video: