Prevara u američkom nacionalnom sportu: LA traži da se Bostonu i Hjustonu oduzmu titule

Nakon što je MLB prošle sedmice objavio rezultate istrage, Kora je dobio otkaz s mjesta menadžera Red Soksa, a otkaz je dobio i menadžer Astrosa Ej Džej Hinč
1499 pregleda 0 komentar(a)
Igrači LA Dodžersa nakon poraza od Bostona, Foto: AP
Igrači LA Dodžersa nakon poraza od Bostona, Foto: AP

Gradsko vijeće Los Anđelesa na sjednici održanoj u utorak jednoglasno je odobrilo rezoluciju kojom od čelnika američke profesionalne bejzbol lige MLB Roba Manfreda traži da se naslovi prvaka za 2017. i 2018. godinu oduzmu Hjuston Astrosima, odnosno Boston Red Soksima i da se dodijele Los Anđeles Dodžersima, sastavu koji je gubio finala doigravanja tih godina.

Ta je rezolucija donijeta je nakon što je MLB-ova istraga utvrdila kako su Astrosi 2017. godine koristili tehnologiju kako bi otkrili tajne znakove kojima su se njihovi suparnici sporazumijevali prilikom odabira vrste bacanja koja će koristiti.

Kao glavni organizator te šeme označen je tadašnji pomoćnik menadžera Astrosa Aleks Kora koji je potom početkom 2018. preuzeo ulogu menadžera Red Soksa, a svoju je šemu nastavio da koristi i u novom klubu.

Nakon što je MLB prošle sedmice objavio rezultate istrage, Kora je dobio otkaz s mjesta menadžera Red Soksa, a otkaz je dobio i menadžer Astrosa Ej Džej Hinč.

"Ovu rezoluciju nismo donijeli zbog publiciteta, nego zato što smo gnjevni zbog načina na koji je naša ekipa prevarena. Moramo poslati poruku. Ako ne stanemo u odbranu bejzbola, onda će tradicija naše nacionalne igre biti slomljena", izjavio je jedan od podnosilaca rezolucije Pol Korec.

Drugi podnosilacj rezolucije Gil Sediljo naglasio je kako, čak i ukoliko se naslovi za 2017. i 2018. ne dodijele Dodžersima, Astrosima i Red Soksima oni moraju biti oduzeti.

"Ova kriza je ide dublje od samog sporta i igre. Ovo ide do same srži onoga što znači biti Amerikancem. Tom odlukom moramo poslati poruku svim dječacima i djevojčicama kako moraju da igraju prema pravilima. U suprotnom oni bi moglida zaključe kako je varanje prihvatljivo. Želimo jasno pokazati kako se ovaj grad bori za svoju ekipu", rekao je Sediljo.

Bonus video: