Čifsi i Najnersi u lovu na „Vinsa Lombardija”

U 54. Superboulu, 30 minuta nakon ponoći po našem vremenu, sudariće se San Francisko i Kanzas Siti
1006 pregleda 0 komentar(a)
Kvoterbek Fortinajnersa Džimi Garopolo na treningu, Foto: Beta/AP
Kvoterbek Fortinajnersa Džimi Garopolo na treningu, Foto: Beta/AP

Amerika je u suzama zbog tragične smrti Kobija Brajanta i njegove kćerke Đane, ali večeras će druga tema biti glavna - u Majamiju, 30 minuta nakon ponoći po našem vremenu, počinje najveći jednodnevni spektakl u svijetu sporta, 54. Superboul.

Obračun na „Hard rok stadionu” je već dobio naziv istorijski, jer oba učesnika završne utakmice NFL-a imaju šansu da uđu u anale - San Francisko Fortinajnersi će pokušati da šesti put osvoje trofej „Vins Lombardi” i izjednače rekord Nju Inglend Petriotsa i Pitsburg Stilersa, a Kanzas Siti Čifsi će tražiti prvu titulu nakon tačno pola vijeka.

Najnersi su bili velesila 80-ih i 90-ih godina, osvojili pet titula za 13 godina u eri Džerija Rajsa, Džoa Montane i Stiva Janga. Posljednji put su podigli najveći pehar prije 25 godina, kada je sadašnji trener bio jedan od dječaka koji je dodavao loptu pored terena, a njegov otac ofanzivni koordinator tima iz San Franciska. Njegovo ime je Kajl Šenahan i sin je dvostrukog Superboul šampiona, Majka Šenahana.

- Znam koliko je teško doći dovde. Znam i koliko je ova utakmica važna i gledana svuda na svijetu, a meni je ovo uvijek bio omiljeni dio godine. Kada sam bio mlađi, uvijek sam htio da uzmem sedmicu odmora kada je Superboul, ali mi roditelji to nisu dozvoljavali - rekao je Kajl Šenahan.

Sa druge strane terena stajaće 61-godišnji Endi Rid, čovjek sa najviše pobjeda u NFL-u bez titule. Doveo je Filadelfija Iglse do Superboula prije 15 godina, ali je izgubio od Bila Beličika, Toma Brejdija i njihovih Petriotsa (24:21). Ako bude poražen i večeras, postaće tek četvrti trener koji je izgubio više od jednog superboula.

Meč bi, ipak, mogli da riješe glavni igrači u američkom fudbalu - kvoterbekovi. „Poglavice” vodi sjajni Patrik Mahoms, koji je bio MVP prošle sezone, a i ove igra odlično i već je prebacio 4.000 jardi. Vrlo slične brojke ima Džimi Garopolo iz Fortinajnersa, koji ima nešto bolji procenat uspješnih pasova (69,1 prema 65,9), tačdaun pasom više (27 prema 26), pa se očekuje da najkorisniji igrač meča u Majami Gardensu bude neko od njih dvojice. Na prethodna 53 superboula, 29 puta su kvoterbekovi dobijali to priznanje.

Superboul
Grafika(Foto: Graphic news)

Čini se, ipak, da je Mahoms bolji. U ovoj sezoni je upućivao sjajne pasove bez gledanja, dodavao lijevom rukom, odlično trčao... Sa 24 godine biće peti najmlađi startni kvoterbek u istoriji superboula, a mogao bi da bude drugi najmlađi osvajač trofeja „Vins Lombardi”, nakon ikone Stilersa Bena Rotlisbergera (23 imao kada je 2006. nadigrao Sijetl Sihokse).

- Njegova izdanja nisu iznenađenje. Kada sam ga vidio prvog dana na trening kampu, bacao je neke lude pasove. U ruki sezoni mnogi momci su srećni što su uopšte u NFL-u, ali ne i Mahoms. Ima pravi stav, nikada se nije bojao da baci loptu. Za mene je blagoslov što sam dio ove ofanzivne linije, posao mi je lak. Moje je samo da istrčim i znam da će me MVP kvoterbek naći - rekao je vajd risiver Čifsa, Tajrik Hil.

Adut Fortinajnersa bi moglo da bude trčanje. Neobuzdani Rahim Mostert, kojem je San Francisko sedmi tim u pet sezona u NFL-u, u finalu Nacionalne fudbalske konferencije protiv Grin Beja je postigao četiri tačdauna i istrčao 220 jardi, što je drugi najbolji skor u istoriji plej-ofa.

Spektakl na Floridi, za koji je prosječna cijena karte u jednom trenutku dostigla vrtoglavih 10.385 dolara, oboriće rekord i po zaradi od reklama, jer 30 sekundi košta 5,6 miliona „zelembaća”.

Bonus video: