KARATE: EP ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Pet medalja u Budimpešti - falilo samo zlato za evropski vrh

Smolović i Bošković izgubili finala i šansu da crnogorski karate plasiraju u evropski vrh
1144 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Bošković
Bojan Bošković
Ažurirano: 09.02.2020. 17:47h

Crnogorski  karatisti Bojan Bošković i Predrag Smolović osvojili su srebrne medalje  na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Budimpešti. 

Bošković je danas u finalnom meču kategorije do 67 kilograma poražen od Francuza Junesa Salmija 2:1. 

To je mlađem senioru Omladinca četvrto odličje na velikim takmičenjima u karijeri. Prošle godine u Čileu postao je juniorski prvak svijeta. 

Bio je i najbolji svjetski kadet 2017, dok je godinu kasnije u Sočiju  osvojio srebro na šampionatu Evrope u konkurenciji juniora. 

"Zadovoljan sam jednim dijelom srebrnom medaljom. To mi je bilo prvo  takmičenje, odnosno prva godina u konkurenciji mlađih seniora. Svaki  trud se isplati, bilo je teško, imao sam pet mečeva. Mogao sam finale i  bolje da odradim, taktički i fizički", kazao je Bošković. 

On je u prvom kolu kategorije do 67 kilograma bio slobodan, u drugom je  slavio protiv Mađara Davida Enrikea Nikols-Izagiria 2:0, dok je u trećem  eliminisao Junesa Olada Haj Amara iz Belgije 6:1. Bio je ubjedljiv i protiv Rusa Olega Kavke 11:4, dok je u meču za finale slavio protiv Makedonca Roberta Acovskog 4:1. 

Smolović je u finalu kategorije preko 84 kilograma izgubio od Igora  Lahunova iz Ukrajine 2:0 i  osvojio prvo veliko odličje na šampionatima  Evrope i svijeta. 

Član nikšićkog Onogošta savladao je na startu Krenara Džaferija iz  Makedonije 4:1, dok je u drugom eliminisao Engleza Brendona Kara 2:0. U trećem kolu, iako je vodio 4:1, slavio je zahvaljujući pravilu prvog  osvojenog poena protiv Irca Kristofera Mekartija Krina (4:4), dok je  finalni meč izborio pobjedom protiv Mađara Ronalda Đovaija 7:4. 

"Prva evropska medalja za mene. Zadovoljan sam nastupom, možda je  medalja mogla da bude i sjajnija, ali mi je protivnik bio izuzetno  kvalitetan. Nadam se da će u nastavku biti još bolje, a sada je ispred mene seniorska konkurencija. Nadam se da će i tu biti medalja", kazao je  Smolović. 

Po pobjedu posljednjeg takmičarskog dana upisali su Ksenija Rajović preko 68 i Saša Bojović u kategoriji do 55 kilograma. Rajović je bila slobodna na startu, u drugom kolu bila je bolja od  Dankinje Federike Olesen 5:0, dok je u trećem izgubila od Hrvatice  Lucije Lesjak 4:0, koja je kasnije osvojila bronzanu medalju. 

Bojović je u prvom kolu slavila protiv Loren Zarei iz Švedske 2:0, dok je u drugom izgubila od Albulene Gervale sa Kosova 2:0. 

Bez pobjede nastup su završili Balša Miličković, Ilija Radonjić, Vasilisa Bujić i Jovana Strujić. 

Miličković je u kategoriji do 75 kilograma bio slobodan u prvom kolu,  dok je u drugom poražen od Adriana Salasa Lopeza iz Norveške 1:0. 

Slobodan na startu bio je i Ilija Radonjić do 84, dok je u drugom kolu izgubio od Švajcarca Ebinea Siuto Hermeša 2:0. 

Do 61 kilogram, Strujić je u prvom kolu izgubila od Ruskinje Valerije Golbjeve 8:2, a Bujić do 68  od Anite Makijan iz Jermenije 4:0. 

Selektor karatista u borbama Slobodan Vlahović kazao je da mora biti zadovoljan nastupom i rezultataima u Budimpešti.  

"Imati dva finala je rezultat za svaku resekt. Raduje me što su oba  finala u konkurenciji mlađih seniora. To su momci koji su okosnica  seniorske reprezentacije. Svaka čast Boškoviću i Smoloviću što su  pokazali da se na njih može ozbiljno računati u narednom periodu", kazao  je Vlahović. 

On je istakao da tri takmičara prvi put osvajaju medalju na velikim takmičenjima. 

"To je pokazatelj da se dobro radi u klubovima i Karate savezu", kazao je Vlahović. 

Crnogorski karatisti nastup na šampionatu završili su sa pet medalja  - tri srebrne i dvije bronzane. 

Srebrni je u petak, prvog takmičarskog dana, bio mlađi senior Vladimir  Mijač u katama, dok su bronzane medalje osvojili kadeti Emre Saljiu i  Andrija Danilović u borbama. 

U generalnom plasmanu crnogorska reprezentacija završila je na 19. mjestu. da je makar jedno od finala dobijeno, Crna Gora bi bila osma u Evropi, a svega je osam selekcija imalo više do pet medalja.

Uspješan šampionat crnogorskog karatea u Budimpešti upotpunili su   sudije Miodrag Radunović i Veljko Brnović koji su sva tri takmičarska  dana bili akteri finalnih borbi. 

Šampionat u Budimpešti okupio je 1155 takmičara iz 52 države Evrope.