MARKO BOJIĆ SE PRIJE VREMENA VRATIO IZ KINE

Najbitnije je da sam živ i zdrav došao kući

Crnogorski odbojkaš Marko Bojić prije nekoliko dana se vratio iz Kine, gdje je zbog korona virusa prekinuto prvenstvo, a za “Vijesti” govori o dvomjesečnom boravku i situaciji u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu
3682 pregleda 0 komentar(a)
Marko Bojić, Foto: Ronald Hoogendoorn
Marko Bojić, Foto: Ronald Hoogendoorn
Ažurirano: 10.02.2020. 00:02h

Nakon dva mjeseca boravka i samo jedne odigrane utakmice, crnogorski odbojkaš Marko Bojić vratio se iz Kine, i već nekoliko dana je u rodnom Nikšiću.

Korona virus je poremetio život u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti, a između ostalog je zaustavio i odbojkašku ligu u Kini.

Zato su tamošnji klubovi odlučili da strance pošalju kućama dok se situacija ne stabilizuje…

"Klubovi nisu htjeli da rizikuju i naše zdravlje, a moglo je doći i do obustave avionskog saobraćaja. Tih dana su već letovi počeli da se otkazuju, velike kompanije otkazuju, počev od Turkiš erlajnza, pa do drugih, tako da sam uspio na vrijeme da se vratim i ne izlažem se riziku tamo", Marko Bojić na početku razgovora za “Vijesti” opisuje dešavanja u Kini.

"Ja sam bio u Nanđingu, po veličini osrednjem gradu u Kini, koji ima osam miliona stanovnika. Ne znam tačne podatke o broju zaraženih u tom gradu, ali mislim da nisu velike cifre, možda oko 200 ljudi. Nije vladala neka panika, kao u drugim gradovima, posebno u Vuhanu gdje je virus i nastao, gdje je veliki broj zaraženih i umrlih", dodaje Bojić, sa kim je u klubu bio i srpski odbojkaš, Lazar Ćirović, bivši primač Budvanske rivijere.

U ovom trenutku se ne zna do kada je odložen nastavak prvenstva u Kini.

"Možda će biti odloženo na mjesec, dva ili tri, a velike su šanse da se neće ni igrati. Zato su nas klubovi i pustili da idemo kući, jer nisu znali kako će se situacija odvijati, da li će se taj virus širiti, da li će biti još žrtava, pa nijesu htjeli ništa da rizikuju sa nama".

Liga u Kini je počela 19. januara, odigrano je jedno kolo, u kojem je Bojićeva ekipa slavila 3:0.

"Dogodilo se što se dogodilo, ja sam se pomirio sa tim. Nije bilo previše prostora za veliko razočaranje, najbitnije je da sam živ i zdrav, i da sam stigao kući. Imao sam velika nadanja što se tiče Kine, to je jedno novo iskustvo za mene, imao sam tamo odlične uslove, i ostaje žal za tim. Ali, ništa još nije završeno, i dalje sam njihov igrač. Može se desiti da me za mjesec ili dva pozovu da se vratim i da se nastavi prvenstvo".

I pored problema sa korona virusom, Bojić je zadovoljan vremenom provedenim u Kini.

"Stvarno sam imao odlične uslove. Igrači su smješteni u jednom velikom sportskom kompleksu, koji ima dosta sportista iz više sportskih disciplina. To je kao jedno malo sportsko selo. Što se života tiče, on je dobar, zemlja je ogromna, jako sređena. Uživao sam, iako se nisam mnogo kretao i izlazio, strogo sam se držao sportskog kompleksa i sportskog života, gledao sam što više da odmaram poslije treninga. Dobro je što je početkom januara stigao i Ćirović, što je bila olakšavajuća okolnost, imao sam sa kim da pričam i da se družim. Sa te strane, sve je bilo odlično".

Dok traje ova situacija u Kini, Bojić ostaje vezan ugovorom za kineski klub, koji prema njemu redovno ispunjava sve svoje finansijske obaveze.

"Čekam da vidim kako će se odvijati situacija. Krajnji rok za završetak lige je 15. maj, a oni mogu da odluče da je nastave u aprilu pa da naprave neki kup sistem da se to što prije odigra".

Bojić će, kako kaže, odmoriti jednu sedmicu, a onda će početi da trenira sa Budvom.

"U Budvi ću održavati formu i čekati poziv Kineza, ili ću u suprotnom gledati gdje drugo može da se otvori mjesto. Jeste da su skoro svi prelazni rokovi prošli, vidjeću kakva će biti situacija za Aziju, za Emirate, da li još uvijek tamo ima vremena za prelazni rok, ali vidjećemo, neka vrijeme radi svoje", istakao je Bojić.

Imamo velike šanse da opet odemo na EP, sve drugo bi za mene bio neuspjeh

Crnogorski odbojkaši su u petak dobili rivale u sljedećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (Grčka, Gruzija, Azerbejdžan), sa velikim šansama da drugi put uzastopno izbore plasman na veliko takmičenja.

"Mislim da je grupa dosta laka, čak lakša nego u prethodnim kvalifikacijama. Moramo da prođemo na Evropsko prvenstvo, imamo velike šanse. Ne znam mnogo o Azerbejdžanu i Gruziji, ali po njihovom rejtingu vidim da nisu nešto uspješni, i ne doživljavam ih kao opasne rivale. Mislim da moramo da slavimo u svim mečevima sa tim protivnicima, a sa Grčkom da tražimo prolaz na EP kao prvoplasirani ili, eventualno, kao jedna od pet najbojih drugoplasiranih reprezentacija, za šta bi nam trebala jedna pobjeda protiv Grka. Veliki sam optimista da ćemo se plasirati na EP, naravno uz veliku borbu, i samo je potrebno da svi budemo zdravi i na okupu. Onda mislim da neće biti problema, a sve drugo bi za mene bio neuspjeh", zaključio je Bojić.

Preporučujemo za Vas