Ko je kriv: Crnogorski bokseri „blokirani” u Londonu

Crnogorskim bokserima onemogućen nastup na olimpijskom kvalifkacionom turniru u Londonu zbog propusta u prijavi
10955 pregleda 14 komentar(a)
Optimizam bokserske selekcije nije imao administrativno pokriće, Foto: Privatna arhiva
Optimizam bokserske selekcije nije imao administrativno pokriće, Foto: Privatna arhiva

Olimpijske igre, san svakog sportiste, crnogorski bokseri Tamara Radunović i Stefan Savković nadali su se da će ostvariti u Londonu. Uredno su skinuli kilažu, pripremili se za zvanično mjerenje pred žrijeb, i - saznali da ih nema na spisku prijavljenih takmičara!?

Da jedna nevolja, po pravilu, slijedi drugu, našoj bokserskoj selekciji onemogućeno je i da prati mečeve na olimpijskom kvalifikacionom turniru do 24. marta, jer nisu ni akreditovani. Bokserima i njihovom selektoru Bošku Draškoviću, uz razočaranje preostaje samo procedura zamjene termnina povratnih avionskih karata....

Naša ekipa je na kvalifikacioni turnir, uz to, prema kartama rezervisanim od strane Bokserskog saveza, stigla dan kasnije u osnosu na program organizacije turnira pod pokroviteljstvom Svjetske federacije - AIBA.

- Razočarani smo, ali ništa nismo bili u prilici da učinimo, jednostavno naših imena nije bilo među prijavljenim. To što smo došli dan kasnije i nije bio problem, ali jeste izostanak validne prijave za olimpijski turnir. Ne želim da sa ove distance tražim krivce, ali negdje jeste nastao propust i državni organi treba da ispitaju slučaj, imenuju i kazne odgovorne za takav propust - kazao je za “Vijesti” iz Londona selektor Drašković.

London je bio najveća prilika da Crna Gora dobije prvu vizu za OI u Tokiju, naročito u kategoriji do 60 kilograma Tamare Radunović, iz koje će vizu za Tokio izboriti šest najbolje plasiranih u konkurenciji svega 22 bokserke. Dvije pobjede značile bi za seniorku iz Budve ostvarenje sportskog sna.

- Iz Bokserskog saveza tvrde da su poslali svu neophodnu dokumentaciju, ali nas u kompjuteru nema. Bokserski savez mora o ovom propustu konataktirati AIBU. Ovdje vidim kod zvanično prijavljenih boraca da je dokumentacija prilično obimna, a ne želim da prejudiciram. Ono što znam jeste da su takmičari jako razočarani, a Radunovićeva je bila rastrojena. Umjesto da razmišljam o protivnicama sa žrijeba, ja kao selektor sam stavljen u neugodnu poziciju..., jer teško je naći riječi utjehe nakon što su sve podredili ovom takmičenju - zaključio je Drašković.

Nakon ovog skandala, javnosti su potrebni odgovori i na ranije objave problema u BSCG. Na čelu Saveza je Blažo Šaranović, kojeg su bokserski radnici prozivali da ga boks ne zamima i da u ranijem mandatu nije prisustvovao nijednom bokserskom takmičenju. Oni su ukazivali i na nezakonit rad u Savezu, što je rješenjem potvrdio Inspektorat za sport. Uporkos tome, Šaranović je dobio novi mandat, a Savez novac iz budžeta za sportske organizacije iako su se sumnje u netransparentost trošenja novca pokazale opravdanim. Šaranović je, prema kartonu Agencije za sprečavanje korupcije, direktor Uprave za imovinu, a do 21. januara ove godine je bio i predsjednik Odbora direktora Deponija. U njegovom se kartonu ne navodi da je predsjednik FK Iskra Danilovgrad i predsjednik Bokserskog saveza.

Ružić: Užas, neko mora da odgovora

Vijest da je Tamari Radunović, najboljoj crnogorskoj seniorki onemogućeno učešće na kvalifikacionom olimpijskom turniru teško je pala i njenom i reprezentativnom treneru, Nikoli Ružiću.

- Užas! Neko će za propust morati da odgovara. Insistiraću na tome, jer je moja takmičarka doživjela šok. A sve je podredila tome! I klub, jer smo joj obezbijedili učešće na kampu u Rusiji sa najboljim takmičarkama, potom i organizovane pripreme u Budvi sa najboljom hrvatskom i bokserkom iz Letonije. Sve je platio klub, čak i nastup na Kupu nacija, za koji će Bokserski savez morati da refundira. Klub je u cilju bolje pripreme čak angažovao i trenera braće Kličko, Vladimira Zlatarjova koji je Tamaru ispratio na put za London. Niko ne može da garantuje uspjeh, ali Tamara je u najboljim godinama i izuzetno spremna i šansa je u Londonu bila velika. Neko za tu propuštenu šansu treba da odgovara - naglasio je Ružić.

Bonus video: