Jedni na pauzi, drugi čekaju naredbu da prekinu

ABA liga se neće nastaviti prije sredine aprila, ali je pitanje da li Budućnost Voli i Mornar imaju luksuz da sebi dozvole petnaestodnevnu pauzu
2700 pregleda 0 komentar(a)
Imaju zakazane treninge u jutarnjim časovima, ali je pitanje da li će moći da ih odrade: Derik Nidam, Nikola Ivanović i Vukota Pavić, Foto: Savo Prelević
Imaju zakazane treninge u jutarnjim časovima, ali je pitanje da li će moći da ih odrade: Derik Nidam, Nikola Ivanović i Vukota Pavić, Foto: Savo Prelević

Pandemija koronavirusa za svega nekoliko dana paralisala je čitav sport u Crnoj Gori. Iz sata u sat su stizale vijesti o otkazivanju inostranih takmičenja, počevši od vaterpola (kvalifikacije za Olimpijske igre, Liga šampiona i Svjetska liga), rukometa (kvalifikacije za Tokio i Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj, kao i kontinentalni kupovi) i košarka (ABA liga). Potom su redom i nacionalni savezi stavljali veto na takmičenja na bar 15 dana, a sada su na red došli i treninzi.

Pojedini klubovi su raspustili ekipe na dvije sedmice. Prva je to uradila ŽRK Budućnost, jer je Dragan Adžić dao „voljno” igračicama bar do 30. marta. Igrače su na „prinudni” odmor poslali i RK Partizan („Župa” zatvorila vrata) i RK Rudar (odlučili da ispoštuju nove preporuke vlasti o zabrani okupljanja), dok preostali rukometni prvoligaši još ne znaju šta da rade.

RK Lovćen, koji je otkazao rad mlađih kategorija, zakazao je za danas sastanak, na kojem će se odlučiti da li će seniorska ekipa nastaviti da trenira. Čeka se pojašnjenje odluke Vlade, jer nigdje nije decidno navedeno da se sportske dvorane stavljaju „pod ključ” i zabranjuje rad sportskim klubovima, već samo da se zatvaraju teretane i fitnes centri. Jedno je sigurno - dok se situacija ne smiri, neće biti Danca Brajana Ankersena, koji se vratio kući.

Razjašnjenje situacija čekaju Mornar 7 i Jedinstvo, Komovi su dali slobodno igračima do petka, a vaterpolo klubovi su odlučili da obustave treninge do daljnjeg. S druge strane, većina fudbalskih klubova je igrače pustila kućama.

ABA liga se neće nastaviti prije sredine aprila, ali je pitanje da li Budućnost Voli i Mornar imaju luksuz da sebi dozvole 15-dnevnu pauzu. Ako bi Podgoričani i Barani sada raspustili ekipe, mogli bi da budu u velikom problemu da dostignu formu u ključnom dijelu sezone. Mornar u posljednjem kolu mora da potvrdi mjesto u plej-ofu i da onda odmah počne eventualno polufinale sa Partizanom.

- Nadam se da će nam biti dozvoljeno da treniramo, naravno uz poštovanje strogih principa. Prihvatićemo i ako ne budemo mogli da treniramo. Kako bude za ostale, neka bude i za nas. Za sada su svi igrači tu, osim Milka Bjelice, koji je otišao u Beograd da bi se vjenčao - rekao je Mihailo Pavićević.

Mornar ima zakazan redovni trening u „Topolici” za 11 časova, a 30 minuta ranije bi na teren trebalo da izađu i košarkaši Petra Mijovića. Ako u međuvremenu ne stigne zabrana...

Raković: Kako da očekujemo rezultate ako nema treninga?

U danu u kojem je odgođeno Evropsko prvenstvo u karateu krajem marta, sportske radnike je dočekala i zabrana treninga u fitnes centrima, teretani... Selektor ženske karate selekcije i trener najtrofejnijeg kluba, Omladinac, Žarko Raković, ne krije da je u velikom problemu.

Žarko Raković
Žarko Raković(Foto: Boris Pejović)

- Očekuje se rezultat, a treninga nema! To je nemoguće. Nije mi problem da obustavim klupske aktivnosti, ali nas očekuje olimpijski kvalifikacioni turnir u Parizu 10. maja, kao jedina šansa da izborimo nastup na najvećoj smotri. U ovom trenutku jedino rješenje je da se za desetak najboljih karatista organizuje karantin u kojem bi imali uslove treninga, smještaj i hranu. Smatram da ne bi imali protiv. Kao selektor ženske selekcije znam da su u formi Jelena Maksimović i Marina Raković, najozbiljnije kandidatkinje za turnir u Parizu, ali treba imati i sparing partnere. Što se tiče muškog dijela ekipe, o učesnicima odlučuje Savez, jer su u pitanju svega po tri kategorije u obje konkurencije zastupljene na OI u Tokiju - kazao je Raković.

Bonus video: