Sportisti upozoravaju da su prisiljeni da rizikuju zdravlje

MOK je u utorak održao video konferenciju s predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova poručivši kako "ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere"
909 pregleda 0 komentar(a)
Katerina Stefanidi
Katerina Stefanidi

Sve je više sportista koji upozoravaju kako su prisiljeni da rizikuju zdravlje nakon što organizatori Olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) insistiraju na tome da se OI u Tokiju održe kao što je i planirano između 24. jula i 9. avgusta usprkos pandemiji koronavirusa.

Olimpijska pobjednica u skoku s motkom Grkinja Katerina Stefanidi je jedna od njih .

"Svi želimo da se Tokio dogodi, ali šta je plan B. MOO rizikuje zdravlje svih nas, sportista, ali i naših porodica, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Sada smo u opasnosti, a ne za četiri mjeseca," kazala je 30-godišnja Grkinja za Reuters, dodavši: "Osjećam se pod pritiskom da treniram i održavam istu rutinu koja je nemoguća."

Upravo je Stefanidi, jedna od najistaknutijih grčkih sportistkinja, trebala da svečano preda olimpijski plamen japanskim organizatorima prije nego što je grčki dio ceremonije ukinut zbog pandemije koronavirusa.

"Od februara do danas situacija se dramatično pogoršala, no MOK i dalje govori iste stvari."

Stefanidi je dodala da će različiti nivoi treninga stvoriti i potencijalno nepravednu prednost za neke sportiste.

"Neke zemlje su zatvorile sve sportske pogone, dok su u nekim drugim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Švedske, neki objekti i dalje otvoreni. Moramo imati realnu sliku. MOK mora da pokaže da razumije situaciju", dodala je.

Oglasila se i britanska sedmobojka Katarina Džonson-Tompson poručivši kako su preporuke MOK-a i zdravstvenih organizacija oprečne.

"Izjava MOK-a da sportisti "treniraju najbolje što mogu", ne ide na ruku vladinim preporukama i smjernicama zdravstvenih radnika", smatra aktealna svjetska prvakinja.

MOK je u utorak održao video konferenciju s predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova poručivši kako "ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere".

MOK je pozvao sve sportiste da nastave s pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu.

"Podržavat ćemo ih i konsulovati se s njima i njhovim nacionalnim komitetima te izvještavati o novostima i razvoju situacije," poručili su.

Čelnici MOK-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štiti interese sportista i olimpijskog sporta.

Do danas je 57 posto sportista ispunilo norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOK će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične promjene u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, zavuisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba.

Sve će moguće revizije kvalifikacionih sistema biti objavljene početkom aprila.

Bonus video: