Bah: MOK ne razmišlja o otkazivanju Igara, neka olimpijski plamen bude svjetlo na kraju tunela

MOK je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre
513 pregleda 1 komentar(a)
Bah, Foto: AP
Bah, Foto: AP

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska takmičenja širom svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je predsjednik MOK-a Tomas Bah za "Njujork tajms".

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu ističu da će Igre početi kako je i planirano 24. jula.

Koronavirus, koji se pojavio krajem prošle godine u Kini do sada je odnio više od 10.000 života, dovodeći u pitanje i održavanje Igara.

No, Bah tvrdi kako MOK čak ni ne razmišja o otkazivanju Igara.

"Otkazivanje nije uopšte tema. Predani smo uspjehu ovih Igara", naglasio je.

MOK je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.

"Ne znamo kakva će situacija biti", dodao je Bah.

"Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i po mjeseca do početka Igara".

"Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Niko vam danas ne može reći što će biti sjutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca", istakao je.

Japan bi prema predviđanjima trebalo da primi preko 600.000 stranih gledalaca i sportista na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara, i čije su pripreme koštale najmanje 12 milijardi dolara.

Bah tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi finansijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga ko sudjeluje i ograničavanje virusa su i dalje glavni ciljevi, napominje predsjednik MOK-a, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

"206 nacionalnih olimpijskih komiteta i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski plamen svjetlo na kraju tog tunela ..."

U posljednjih nekoliko dana više je sportista, među kojima i olimpijska pobjednicau skoku s motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOK da dovodi u opasnost zdravlje sportista insistiranjem da se Igre održe.

Bah, bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, izrazio je saosjećanje sa sportistima.

"Za svakog je sportistu najgora stvar u pripremama neisgurnost koja mu odvlači pažnju sa treninga i priprema. Razgovarao sam sa 220 sportista u srijedu i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja".

"Svi smo u istoj situaciji, cijeli svijet. To je jedinstvena situacija koja iziskuje vanredna rješenja", zaključio je Bah.

Bonus video: