"Pao" Armostrongov doping sudija

Džon Glivs, jedan od članova radnog tima WADA koji je legendarnom biciklisti oduzeo medalje, pozitivan na doping
1849 pregleda 1 komentar(a)
Armstrong je 2012. ostao bez svih medalja, Foto: Beta/AP
Armstrong je 2012. ostao bez svih medalja, Foto: Beta/AP

Neizbježna, prva asocijacija na biciklizam je ime nekadašnjeg američkog superstara Lensa Armstronga.

Svijet je ostao u šoku kada je 2012.godine zbog dopinga Armstrongu oduzeto svih sedam uzastopnih pobjeda na najvećoj i najprestižnijoj trci Tur de Frans, do kojih je došao nakon što je pobijedio rak.

Kuriozitet u odluci svjetske antidoping agencije je da je sedam godina kasnije „pao” na dopingu i jedan od članova radnog tima WADA koji je Armstrongu oduzeo medalje - 36-godišnji Amerikanac Džon Glivs.

On je na prvenstvu SAD u biciklizmu u klasi Masters bio pozitivan na doping test, i to na anabolički steroid oksandrolin. Podatak je podigao uzbunu ne samo u WADA, već je uzdrmao sav antidoping sistem u Americi.

Iz razloga jer je Glivs autor brojnih knjiga o istoriji dopinga i sportske etike, docent je na državnom Kalifornijskom univerzitetu i ima ulogu u izučavanju dopinga u sportu sa sociokulturnim osvrtom.

Glivs je i konsultant za doping u Biciklističkoj federaciji SAD i član WADA za suzbijanje dopinga u sportu. Afera Glivs dodatno je urušila ugled WADA i podsjetila na propuste nakon priznanja Armstronga od 17. januara 2013.godine da je stalno prolazio doping testove, iako je nedozvoljene preparate uzimao tokom cijele karijere.

A ona je izuzetno bogata, jer je 1993. godine pobijedio na Svjetskom prvenstvu na drumskim trkama, od 1999. do 2005. osvojio sedam titula na Tur de Fransu, a 2000. bio bronzani na OI na hronometru. Tu medalju je Armstrong odbio da vrati...

Bonus video: