Ona ne odustaje od olimpijskog sna: Tri decenije, osam Igara, četiri države...

I dok je sportski vijek u gimnastici manji nego u većini ostalih sportova, Čusovitina bi odlaganje Igara za 2021. godinu željela da iskoristi kao proslavu rijetkog jubileja - tri decenije od osvajanja prve medalje na velikim takmičenjima
1217 pregleda 0 komentar(a)
Čusovitina
Čusovitina

Gimnastičarka Oksana Čusovitina odlučna je da nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiju, iako će imati 46 godina.

I dok je sportski vijek u gimnastici manji nego u većini ostalih sportova, Čusovitina bi odlaganje Igara za 2021. godinu željela da iskoristi kao proslavu rijetkog jubileja - tri decenije od osvajanja prve medalje na velikim takmičenjima.

Ona je 1991. na Svjetskom prvenstvu osvojila ekipno zlato, kao član selekcije SSSR, i zlato u parteru, dok je na prethodnih osam Olimpijskih igara na kojima je nastupala uzela jednu zlatnu medalju (1992) i jednu bronzanu (2008).

U Riju 2016. postala najstarija olimpijska gimnastičarka svih vremena...

Ukoliko se bude takmičila u Tokiju, sa devet olimpijskih nastupa dostići će letonskog strijelca Afanasijsa Kuzminsa i austrijskog jedriličara Huberta Raudašla, a na vječnoj listi ostaće samo iza Kanađanina Jana Milara, takmičara u konjičkim sportovima, koji je učestvovao na čak deset Olimpijskih igara.

"Planirala sam da završim karijeru u Tokiju i neću promijeniti odluku", kazala je Čusovitina.

Ona je već ušla u istoriju i zbog toga što je tokom karijere branila boje tri države i jednog zajedničkog tima.

Bila je reprezentativka SSSR-a, zatim Zajednice nezavisnih država u Barseloni 1992, u Atlanti 1996, Sidneju 2000. i Atini 2004. nastupala je za Uzbekistan, a u Pekingu 2008 i London 2012. za Njemačku.

Na kraju, u Riju 2016. ponovo se takmičila pod zastavom Uzbekistana.

Bonus video: