Kad je strah od koronavirusa jači od 10 miliona i pojasa prvaka

UFC prvak lake kategorije Habib Nurmagomedov odbio je da se bori protiv pretendenta Tonija Fergusona, pa prijetio novinaru
2952 pregleda 1 komentar(a)
Nurmagomedov, Foto: AP
Nurmagomedov, Foto: AP

Skandali i obraćanja prepunih prijetnji pred velike i naročito mečeve za titulu u borilačkom sportu su uobičajen ritual, kojim se želi pobijediti sopstveni, utjerati strah rivalu ali i podići tenzija u medijima, kako bi se zarada od borbe podigla više puta... No, to se obično dešava na predstavljanju boraca nakon zvaničnog mjerenja, do kojeg nije došlo u UFC meču za titulu, čak ni u petoj najavi borbe između prvaka, Čečena Habiba Nurmagomedova i izazivača Amerikanca Tonija Fergusona.

Da, dobro ste pročitali - od 2015. godine meč za titulu UFC u lakoj kategoriji između ova dva borca otkazan je peti put. Četiri puta zbog povreda, a peti put je to urađeno u Danu šale, 1. aprila.

Pred sam kraj tog dana aktuelni šampion je otkazao borbu, navodno zbog koronavirusa!?

Hronologija događaja pokazala je, međutim, da izgleda nije samo to, jer ko bi se nakon kompletnog ciklusa pripreme odrekao šampionske titule i honorara od 10 miliona dolara?

- U kućnom sam karantinu i čitam rekacije oko moje borbe. Ispada da cijeli svijet, vlade država su u šoku i pozivaju ljude na samoizolaciju, a ja treba da uslišim želje nekih ljudi da letim po svijetu i reskiram život? Brinete se o sebi, onda se stavite u moju poziciju. Uostalom, u mom štabu su razmatrali opcije, ali nemoguće je sada letjeti bilo gdje - kazao je Nurmagomedov.

Fergusonu je otkazivanje borbe 18. aprila teško palo...

- Momak se ne želi svađati, jer boji se i bježi i zato mu treba oduzeti titulu. Uplašili smo ga, a imao je piliku da se vrati u SAD. Ovo je već drugi put da se prepao od mene. Ja sam neustrašiv čovjek, dok su Habib i Konor Mekgregor kuje podvijenih repova na pomen mog imena. Nakon što sam rekao da ću obrisati patos sa njim, utekao je. Mada, svi su i ranije znali da mi neće smjeti na crtu - objasnio je Ferguson, koji je prije dvije godine zbog operacije koljena otkazao meč.

Da je meč mogao biti organizovan, uprkos navodima iz Nurmagomedovog štaba da je nemoguće stići do Amerike, potvrdio je i ruski novinar Aleksandar Ljutikov.

- Lično sam Habiba obavijestio da ima dva načina da leti do Amerike. Prvi je Putinov broj koji ima još od 2018. a drugi je raspored zvaničnih letova, kojih je imao nekoliko i sve sam mu ih predočio. Osim toga, pripreme je obavio u Americi, pa mi je čudno da je krenuo put Abu Dabija i to dva dana nakon što je zvanično bila obustava leta i na kraju su otputovali u Rusiju.

Ta objava zaboljela je štab aktuelnog prvaka, a žrtva je u vidu prijetnji po život bio upravo Ljutikov!

- Prenosite informacije da Habib nema želje za brobom, štakoru! Varate se ako mislite da nema načina da od vas napravimo invalidom. Razumijemo da znate pisati o svinjama, ali ne i planinama, šljamu.... I to nakon što sam samo želio dati informacije da dođe do najveće borbe godine u UFC - objasnio je Ljutikov.

Ljutikov je naglasio da se sa istim čovjekom čuo prije nekoliko godina, ali da su tada razumno razgovarali. On je poslije prijetnji pozvao isti broj telefona.

- Na drugoj strani je bila druga osoba. Bilo je svađalačkog tona, ali bez novih uvreda ili prijetnji. Evo vam broj pa provjerite da li Habib stvarno želi borbu 18. aprila - zaključio je Ljutikov, specijalista za borilački sport sa svojim Jutjub kanalom.

Prvak odbio i pomoć Lukašenka

Da Nurmagomedov nije imao valjano obrazloženje odustajanja od borbe, pokazuje podatak da UFC nije imao ništa protiv borbi u Abu Dabiju, Kazanju... ali i Bjelorusiji, jedinoj teritoriji bez karantina u Evropi, pa je čak i predsjednik Aleksandar Lukašenko ponudio svu logistiku da se u toj zemlji održi najveća UFC borba godine.

- Izgleda da su svi znali da se Habib neće boriti. Gedži protiv Fergusona? Ne znam, ne želim sa novinarima razmatrati potencijalne rivale - odgovirio je Dejna Vajt, predsjednik UFC na pitanje novinara da li će Džastin Gedži biti zamjena u borbi 18. aprila.

Takav rasplet ne sviđa se Fergusonu i njegovom štabu.

- Gedži!? To vam je kao tuča u dvorištu škole i lako zarađen honorar. Mi želimo Nurmagomedova ili Mekgregora. To je već nešto drugo, rivali za pravu borbu i spektakl - objasnili su iz štaba izazivača.

Sve je više poziva UFC-u da se Nurmagomedovu oduzme pojas. Borac to nije htio da komentariše.

- U karantinu sam, a poštujem UFC i njegove odluke - zaključio je Nurmagomedov.

Bonus video: