Istorijski trenutak drevne igre: Super-turnir u on-line okruženju

"Magnus Carlsen Invitational" turnir trebalo bi da počne 18. aprila, a tokom dvije sedmice najbolji svjetski šahisti bi se iz svojih domova borili za nagradni fond od 250.000 dolara
1016 pregleda 2 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: AP
Magnus Karlsen, Foto: AP

Svjetski šahovski prvak Magnus Karlsen najavio je održavanje super-turnira putem interneta na kojme bi uz njega trebalo da igra još sedam najboljih svjetskih igrača.

"Magnus Carlsen Invitational" turnir trebalo bi da počne 18. aprila, a tokom dvije sedmice najbolji svjetski šahisti bi se iz svojih domova borili za nagradni fond od 250.000 dolara, prenosi specijalizirana šahovska stranica chess24.com na kojoj bi se sve partije mogle pratiti uživo.

"Šah je jedinstven sport na svijetu jer su potezi isti bilo da se igra na drvenoj tabli ili na ekranu kompjutera. Ovo je istorijski trenutak za šah, jer je moguće igrati na vrhunskom profesionalnom nivou u on-line okruženju. Ovo je prilika, ali i odgovornost, da svijetu ponudimo nešto čime ćemo obratiti pažnju jer se niti jedan drugi sport trenutno ne može igrati", kazao je Karlsen.

Prije sedma dana je zbog pandemije kornavirusa prekinut i Turnir kandidata za svjetskog prvaka koji se igrao u ruskom Jekaterinburgu nakon odigranih sedam od predviđenih 14 kola.

Bonus video: