Može li Formula 1 da se vozi u zatvorenom okruženju?

"Imali bismo zatvoreno okruženje u kojem ekipe dolaze čarterima, mi ih dopremimo do staze, osiguramo da su svi testirani na koronavirus, da su zdravi, da nema rizika i da trka bude bez gledatelja," pojasnio je
633 pregleda 0 komentar(a)
Formula 1, Foto: Peter Dejong
Formula 1, Foto: Peter Dejong
Ažurirano: 09.04.2020. 12:18h

Izvršni direktor Formule 1 Ros Bron najavio je kako bi sezona Formule 1 mogla da počne u julu, ali bez publike.

"Ako bismo startovali u julu, mogli bismo da imamo sezonu sa 19 trka. To ne bi bilo lako. Tri trke, pa slobodan vikend, tri trke pa opet slobodan vikend. Razmatramo sve mogućnosti i logistiku", rekao je Bron za Skyj.

Ponovio je kako jedan od najvećih problema predstavljaju putovanja, dodavši kako bi prvi put u istoriji Formule 1 neka od trka mogla da bude održana bez gledalaca.

"Mislimo da bi start u Evropi mogao da bude povoljan, ali bio bi to događaj zatvorenog tipa. To nije sjajno, ali mislim da je bolje nego da uopšte nema trka. Moramo se sjetiti da milioni ljudi koji prate sport sjede kod kuće. Nema smisla početi i ponovo se zaustaviti na neko vrijeme," naveo je F1 šef otkrivši detalje:

"Imali bismo zatvoreno okruženje u kojem ekipe dolaze čarterima, mi ih dopremimo do staze, osiguramo da su svi testirani na koronavirus, da su zdravi, da nema rizika i da trka bude bez gledatelja," pojasnio je.

Sezona u Formuli 1 je trebala da počnje 15. marta u Australiji, ali je početak odložen zbog epidemije koronavirusa.

Do sada je odloženo već devet trka, a prva iduća u kalendaru je Velika nagrada Francuske 28. juna. Do sada su otkazane utrke u Australiji, Monaku, Bahreinu, Kini, Vijetnamu, Holandiji, Španiji, Azerbajdžanu i Kanadi.

Postoji i opcija da se sezona završi u januaru iduće godine.

"Osam trka je minimum za priznavanje svjetskog prvenstva. Postoji opcija da počnemo u oktobru, ali i opcija da uđemo u iduću godinu, da završimo u januaru," zaključio je Bron.

Bonus video: