Aspolutni pobjednik: Kod kuće odradio "Ironman" i zaradio 200.000 eura

Osvajač zlatne medalje u olimpijskom triatlonu (1.5 km plivanje, 40 km bicikl i 10 km trčanje) iz Pekinga 2008. godine otkrio kako mu se prvo sve činilo kao luda ideja
2623 pregleda 1 komentar(a)
Jan Frodeno
Jan Frodeno

Trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik u trijatlonu iz 2008. Njemac Jan Frodeno (38) pokazao je da COVID-19 ne može da zaustavi sav sport ako ste dovoljno kreativni i odlučni.

Jedan od najpoznatijih svjetskih trijatlonaca kod kuće je odradio "Ironman triatlon" i to za osam sati, 33 minute i 39 sekundi prikupivši 200.500 eura za borbu protiv koronavirusa.

Frodeno je prvo u bazenu u kojem je bio postavljen uređaj za plivanje protiv vodene struje, koji omogućava plivanje na najmanjem mogućem prostoru, odradio 3.8 km, zatim je vozio kućni bicikl 180 km, a na kraju na traci za trčanje otrčao maraton - 42.195 km.

"Bilo je potpuno drugačije nego inače, ali super zabavno," kazao je Frodeno koji je osvojio tri svjetska naslova u "Ironmanu".

"Zaista mi je drago što smo uspjeli da prikupimo novac za tako važanu stvar. Zdravstveni radnici, ljekari, vatrogasci i policajci naši su heroji, koji podnose mnogo toga. Ovo sigurno neće biti posljednja donacija," dodao je.

Osvajač zlatne medalje u olimpijskom trijatlonu (1.5 km plivanje, 40 km bicikl i 10 km trčanje) iz Pekinga 2008. godine otkrio kako mu se prvo sve činilo kao luda ideja.

"Međutim, kada su otkazana sva takmičenja, odlučio sam to da učinim kod kuće. Samo sam htio privući pažnju kako bih prikupio novac."

Dio novca odlazi lokalnim zdravstvenim ustanovama u njegovom rodnom gradu Đironi, a dio donacija pomoći će "Laureus Sport for Good" fondaciji u izradi projekta pomoći mladim ljudima.

Ljudi širom svijeta uživo su na društvenim mrežama pratili njegov #TriatHome Challenge, a podršku su mu pružile brojne kolege iz svijeta sporta, među kojima i legendarni njemački teniser Boris Beker, fudbaler Mario Gece, britanski biciklista Kris Hoj, njemački skijaš Feliks Nojrojter...

Bonus video: