Koronavirus i problem zavisnosti od klađenja

Britanci smatraju da zavisnici od sportskog klađenja spadaju u posebno rizičnu kategoriju za vrijeme izolacije
9307 pregleda 8 komentar(a)
Vrhunskog fudbala već više od mjesec nema u ponudi kladionica, Foto: Jon Super
Vrhunskog fudbala već više od mjesec nema u ponudi kladionica, Foto: Jon Super

Industrija sportskog klađenja vrlo je zastupljena grana u velikom broju zemalja, naravno i u Crnoj Gori - gdje su kladionice bukvalno na svakom ćošku.

Velika Britanija je, s druge strane, postojbina sportskog klađenja. Još od davnih vremena Englezi su se kladili na trke konja, posljednjih decenija veliku popularnost dostigle su opklade na fudbalske mečeve i takmičenja, ali i na događaje u ostalim sportovima.

Zato je sasvim normalno, i očekivano, da u tako uređenim zemljama i sportsko klađenje bude uređena djelatnost - sa mnogim organizacijama koje se bave zaštitom prava igrača, koje im nude i stručnu pomoć...

Stigao je koronavirus, vrijeme je karantina, a zanemarljiv je i broj sportskih događaja koji su u ponudi bukmejkerskih kuća. Ipak, mnogim zavisnicima od sportskog klađenja to nisu prepreke da naprave predah od igre, naprotiv - nastavljaju da se zanimaju ovom opasnom razondom. Kako na to gledaju Britanci?

Kockarski zavisnici izloženi su još većem riziku tokom pandemije koronavirusa, uprkos nedostatku vrhunskog sporta, saopštila je vodeća britanska dobrotvorna organizacija za problematične kockare.

Organizacija po imenu „GamCare” navela je da je tokom samoizolacije povećan broj korisnika koji na onlajn kladioničarskim sajtovima koriste opciju samoisključivanja (čime žele da im se onemogući pristup klađenju na neko vrijeme), i to ponajviše iz razloga što su izgubili veliki novac.

Fudbal je u Engleskoj suspendovan na neodređeno vrijeme (gotovo je izvjesno da ga neće biti prije jula), a konjičke trke se neće održavati barem do početka maja.

- Još je rano da bismo precizno utvrdili da li je problem s kockanjem u porastu - rekla je izvršna direktorica organizacije „GamCare” Ana Hemings.

Ipak, neki podaci su za brigu...

- Ono što znamo jesta da koronavirus i vladine mjere povećavaju zavisnosti i finansijske nevolje, ponajviše zbog izolacije, porasta slobodnog vremena i stanja dosade - navela je ona.

Iako su pozivi za pomoć na liniji koja je otvorena 24 sata opali za vrijeme karantina, iz organizacije „GameCare” smatraju da je to najviše zbog toga što ljudi nemaju privatnost dok su zatvoreni u svojim domovima.

- Jedna od stvari koje su za brigu jeste to što u njihovom domaćinstvu postoje i drugi ljudi, pa je trenutno mnogo teže imati povjerljive razgovore - kazala je Hemings za BBC.

Još nije poznato kada će se ponovo igrati mečevi fudbalske Premijer lige, kada će i da li će se u 2020. početi teniski turniri, kada će krenuti NBA i evropska košarka.

Opklade na fudbal i trke konja čine 75 odsto britanskog tržišta sportskih kladionica, dok su košarka i tenis još popularniji na kontinentu.

Iako su bukmejkerske kuće saopštile da je za vrijeme koronavirusa opao ukupan broj opklada, iz „GameCare” su zabrinuti da pandemija loše utiče na zavisnike od kockanja, koji su čak rizična kategorija.

„Svako buđenje mi je počinjalo provjeravanjem parova na Livescoreu”

Britanac Kajl Piknil kaže da je izliječeni kockarski zavisnik - u iskrenoj ispovijesti za BBC objasnio je kako ga je navika konstantnog klađenja koštala veze, stabilnosti, umalo i života, a ne samo nekoliko desetina hiljada eura.

- Najveći okidač u mom kockanju bilo je buđenje koje je svakog dana počinjalo provjeravanjem parova na mojoj aplikaciji Livescore - kazao je on.

Koronavirus i nedostatak vrhunskih fudbalskih događaja su mu, kako ističe, dobrodošli da dodatno učvrsti svoju apstinenciju od klađenja.

- Ako ujutru nema utakmica u ponudi, kojima sam se obično radovao, onda ne mogu da se veselim fudbalu i to me lišava iskušenja da se kladim.

- Uprkos svemu, fudbal mi ne nedostaje. Ponekad sebe uhvatim u nadi da će tako ostati zauvijek. Jer, kad god sam ranije pogledao neki fudbalski meč, automatski bi mi se aktivirala ta strast za klađenjem - konačan pobjednik, ukupan broj golova, igrač koji će dati gol - šta god. Stalno sam razmišljao o tome.

- Kada imate problema s kockanjem, tada se ne radi o pronalaženju određene opklade, već o bilo kojoj opkladi. Bilo koja opklada, na bilo koju igru će se dogoditi - bez obzira na ligu, kvalitet ekipa, poznavanje fudbalera - smatra Piknil.

Bjeloruska Višaja liga jedina je u Evropi koja se igra u doba koronavirusa, i jasno - interesovanje za klađenje na mečeve tog šampionata višestruko je poraslo.

- Za one koji su i dalje u dubinama zavisnosti od kockanja, izolacija i karantin će samo pogoršati probleme - tvrdi on.

- Mislim da je nemoguće da se neko ko je zavisnik odupre ovolikoj količini slobodnog vremena i dokolice. Zamišljam samo sebe kako bi to izgledalo da se ova epidemija desila prije godinu, kada sam se i dalje silno kladio - pa ja uopšte nisam trošio novac na odjeću, izlaske na piće, ili na druženje - ja sam samo igrao i izlazio u prodavnice da zadovoljim osnovnu potrebu za ishranom - naveo je Piknil.

Bonus video: