Branili boje države, ostavljeni na milost rodbini

Nakon 28 dana kućne izolacije, neki od crnogorskih takmičara spremni da tuže Bokserski savez zbog velike neprijatnosti doživljene na kvalifikacionom turniru za OI u Londonu
14909 pregleda 7 komentar(a)
Bokserska selekcija je u 28 dana izolacije zavisila isključivo od rodbine
Bokserska selekcija je u 28 dana izolacije zavisila isključivo od rodbine

Članovima crnogorske bokserske selekcije koji su se vratilii sa olimpijskog kvalifikacionog turnira iz Londona od sredine marta naređena je kućna izolacija.

Reprezentativci Tamara Radunović, Stefan Savković i selektor Boško Drašković negativni su nakon 28 dana samoizolacije, pa su imali sreće jer je turnir u Londonu - na kojem su doživjeli veliku neprijatnost jer ih nije bilo među prijavljenim takmičenjima - prekinut već treći dan na urgenciju vlasti u Londonu.

Iako slobodni, mjere Nacionalnog koordinacionog tijela onemogućuju im bavljenje njihovom djelatnošću - sportom.

Najbolja crnogorska seniorka, Tamara Radunović, članica je najboljeg bokserskog kluba, BK Budva. Trener u klubu ali i selekciji Crne Gore, Nikola Ružić, naglasio je da uslovi za rad ne postoje.

- Sale su zatvorene, logično je da je kontakt nedozvoljen pa su i sparinzi isključeni i preostaje mi samo da kontaktiram prvotimce i proslijedim im programe individualnih i treninge fizičke pripreme i snage. Zabranjen je i trening na javnim površinama, pa iako smatram da od plaža i trčanja po njima ništa nije bezbjednije u ovoj situaciji, lišeni smo i te mogućnosti. Školu i rad kluba sam potpuno obustavio, samo sam putem savjeta i sugestija u svakodnevnom kontaktu sa reprezentativcima iz kluba - kazao je Ružić.

Crnogorskim bokserima naročito je teško pala obustava sporta, jer su se nadali medaljama na prvom domaćem Evropskom prvenstvu za mlade, kojem je Budva trebalo da bude domaćin krajem ovog mjeseca.

- Prava je šteta, jer smo imali sjajnu priliku da osvojimo medalje, pošto su Bojana Gojković i stariji od braće Liješević, Petar bili u top formi i mogli smo računati na dvije velike medalje. Ipak, imamo podršku Evropske bokserske unije i nadamo se da se stanje normalizuje, kako bi u septembru organizovali prvenstvo. Najveći gubitnik u svemu je Tamara Radunović, susreo sam je na šetalištu nakon isteka karantina i jako joj je teško pala izolacija nakon svih neprijatnih dešavanja u Londonu. Ona će zbog propusta u prijavi za olimpijski turnir tužiti Bokserski savez i podržavam je u toj odluci. Doživjela je veliki šok kada je shvatila da nije u konkurenciji za olimpijski san, a imaš godine velikog rada iza sebe, zrelost, iskustvo... I naravno da to vidiš kao nadu i šansu da ostvariš sportski san. Osim toga, u žrijebu su bile rivalke koje je poznavala i sve joj je palo u vodu zbog ljudi koji ne poznaju boks, i što je najgore ne interesuju se da nauče posao koji treba da rade. Čak ni prijavu da obave... Sva je sreća da još nisu zaraženi virusom, jer je to bio slučaj sa dva hrvatska trenera i jednim bokserom - kazao je Ružić.

Osim Radunovićeve u prijavi nije bilo ni Stefana Savkovića. Boksera Podgorice je uz neprijatnost prilikom žrijeba u Londonu, dočekala i neprijatnost od državnih organa.

O tome govori Stefanov otac, Miroslav Savković:

- Već prve noći samoizolacije sa rotacionim svjetlima ispred kuće su došla dva vozila policije i komunalne policije u kontrolu Stefanove izolacije. I to oko jedan iza ponoći. Tretirani smo kao najveći kriminalci. To je bio jedini put da su se državni ili sportski organi interesovali za stanje u kojem je moj sin. Bože sačuvaj da se ko sjetio za 28 dana u samoizolaciji da nazove da pita treba li mu što. Ni iz Bokserskog saveza, ni Ministarstva sporta ili Nacionalnog kriznog tima. Samo iz kluba su zvali i davali podršku - kazao je otac našeg boksera, Miroslav Savković.

Drašković: Da me pozovu iz Bokserskog saveza i pitaju kako sam? Bilo bi previše

Od sredione marta u kućnoj izolaciji bio je i selektor Boško Drašković.

- Prvih nekoliko dana pozivali su me iz Instituta za javno zdravlje da pitaju kako se osjećam, a potom je urađena aplikacija koju sam ispunjao u vidu upitnika. Od kada su me dovezli sa aerodroma nisam imao kontakt ni sa kim. Porodica mi je ispred vrata stana donosila hranu. Niko se od nadležnih organa nije sjetio da pozove i pita treba li kakva pomoć. Doduše, to bi trebalo da bude obaveza Bokserskog saveza, ali bilo bi previše da oni pozovu - sarkastično je prokomentarisao Drašković

I on je naglasio da nije bilo interesovanja od Nacionalnog kriznog tima, pa ni bilo kakve ponude u slučaju potrebe da pomognu.

Bonus video: