Šahovska on-line groznica: 16 dana kakve drevna igra ne pamti

Sjutra počinje veliki pozivni internet super turnir s nagradnim fondom od čak 250 hiljada dolara
1743 pregleda 0 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: Maria Emelianova
Magnus Karlsen, Foto: Maria Emelianova

Najbolji svjetski šahisti pronašli su dobar odgovor na pandemiju koronavirusa, koja je paralizirala gotovo cijelu sportsku, pa i šahovsku aktivnost na svijetu.

Umjesto klasičnih turnira s publikom u dvoranama, počeli su da organizuju brzopotezne turnire na internetu u tempu od samo tri minuta po igraču za cijelu partiju.

Zbog velike brzine odigravanja sudije nisu neophodne jer je praktično nemoguće uplitanje pomoćnika, odnosno korištenje šahovskih programa.

Prije dva dana na taj je način završen veliki turnir "Banter Blitz kup" sa 132 učesnika, počet još prošle jeseni.

Nakon pobjeda nad Nilsom Grandelijusom i Sananom Sjugirovom u finale se prema očekivanju plasirao aktuelni svjetski prvak Magnus Karlsen, a do finala se probio i šesnaestogodišnji Iranac Alireza Firuža, koji je u četvrtfinalu eliminisao Džordža Mejera i u polufinalu S.L. Narajanana.

Finalni dvoboj od 16 partija uzdrmao je šahovski svijet jer je nakon hrabre igre Firuža izvrsnim tretiranjem završnica pobijedio Karlsena sa 8,5-7,5.

Svjetski prvak je na kraju odao priznanje mladom Irancu izjavivši da je nevjerovatno jak i da je zaslužio pobjedu.

Već od sjutra Karlsen će imati priliku za „osvetu“. Naime, sjutra počinje veliki Karlsenov pozivni internet super turnir s nagradnim fondom od čak 250 hiljada dolara na kojem će uz svjetskog prvaka učestvivati i sedam njegovih najvećih rivala - Fabijano Karuana, Ding Liren, Ian Nepomnijači, Maksim Vašaije-Lagrav, Aniš Giri, Hikaru Nakamura i Alireza Firuža.

Turnir će trajati 16 dana, a u prvoj fazi igrači će međusobno odigrati sedam kola u kojima će dvoboji sadržavati po četiri partije brzim tempom (15 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi nakon svakog odigranog poteza).

Pobjednik tih dvoboja osvaja tri boda, a poraženi 0. Ako se susret završi 2-2, igra se odlučujuća brzopotezna partija s vremenskim hendikepom (5 prema 4 minute), pri čemu pobjednik dobija 2, a gubitnik 1 bod.

Četiri najbolja igrača nakon tih sedam kola ulaze u fajnl-for kojem će se opet igrati dvoboji od po četiri partije.

Bonus video: