Bez vakcine nema ni Olimpijskih igara!?

Ona je kazala da razvoj efektivne, a jeftine vakcine ili lijek jedini način da se situacija preokrene
827 pregleda 1 komentar(a)
Tokio, Foto: Jae C. Hong
Tokio, Foto: Jae C. Hong

Devi Sridhtar, profesorka na Univerzitetu u Edinburgu, ekspertkinja za javno zdravlje smatra da održavanje Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine nije moguće ako se do tada ne razvije vakcina za koronavirus.

Ona je kazala da razvoj efektivne, a jeftine vakcine ili lijek jedini način da se situacija preokrene.

"Od naučnika čujemo da je to moguće. Lično sam mislila da će za to biti potrebno godinu do godinu i po, ali po onome što čujem moguće je da se to dogodi i ranije. Ako uspijemo da dobijemo vakcinu u narednih godinu, onda je i realno da Olimpijske igre budu održane. Vakcina bi promijenila stvari, efektivna, dostupna i jeftina vakcina", naglasila je Sridhar, prenosi BBC.

"U suprotnom održavanje Igara je nerealno očekivati. Mislim da je Međunarodni olimpijski komitet ispravno postupio kada je rekao da će sljedeće godine ponovo razmotriti odluku koju je donio. Mislim da je to zapravo jedini način na koji mogu da se nose sa ovom situacijom. Da se nadaju, da podrže naučnike i medicinske radnike, jer dugoročno gledano to su jedini ljudi koji mogu da nas izvuku iz ovoga", kazala je profesorka.