Poduhvat osvajača Tura u čast ljekara i medicinskih radnika: Tomasova sobna avantura

Kako ljekari i medicinske sestre u Velikoj Britaniji rade po 12 sati dnevno u vrijeme pandemije koronavirusa, Tomas je prihvatio izazov da tri dana zaredom po 12 sati u svojoj garaži u Kardifu vozi sobni bicikl
670 pregleda 0 komentar(a)
Tomas, Foto: AP
Tomas, Foto: AP

Velški biciklista Geraint Tomas (33), osvajač Tur d Fransa 2018. godine, skupio je 300.000 funti koje će donirati britanskom javno-zdravstvenom sistemu (NHS) za borbu protiv koronavirusa.

Kako ljekari i medicinske sestre u Velikoj Britaniji rade po 12 sati dnevno u vrijeme pandemije koronavirusa, Tomas je prihvatio izazov da tri dana zaredom po 12 sati u svojoj garaži u Kardifu vozi sobni bicikl.

Radio je to od 7.30 do 19.30 sati, a nakon što je uspješno završio izazov priznao je da mu je to bilo najteže iskustvo u njegovoj profesionalnoj karijeri, objavili su britanski mediji.

"Posljednja dva sata ove trodnevne avanture, koja je trajala ukupno 36 sati, bila su mi najteža u karijeri, jedva sam sjedio na biciklu. U normalnim uslovima toliko bi proveo na biciklu u sedam dana vrlo jakog treninga. Najduži trening koji sam odradio u karijeri trajao je osam sati i 20 minuta, i to u grupi vozača i sa pauzom za kafu, dok mi je na sobnom biciklu najduži trening dosad bio tri sata. Kad trenirate vani okruženi ste prirodom, a ovdje sam bio sam u garaži. Posljednjeg dana jeo sam rižu, piletinu, sendviče od slanine, kolače i popio puno kafe. Sada ću odmarati sedam dana da dođem sebi", izjavio je Geraint Tomas.

Bonus video: