Ilija Tadić upisao Univerzitet Notr Dam

„Trenutno u SAD postoji samo jedna američka paraplivačica na Rajs Univerzitetu. Ta situacija se polako mijenja”, istakao je Tadić
1859 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Tadić, Foto: POK
Ilija Tadić, Foto: POK

Crnogorski plivač Ilija Tadić upisao je Univerzitet Notr Dam i karijeru će nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sapšteno je iz Paraolimpijskog komiteta.

Barjaktar sa Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru bio je na dvije stotinke od novog nastupa na Igrama i vize za Igre u Tokiju.

„Dobio sam punu stipendiju koja pokriva troškove školarine i boravka u internatu. Izuzetno sam zadovoljan i srećan”, rekao je Tadić agenciji Mina.

On kazao da je rijetkost je da Univerzitet u svoj tim primi paraolimpijca zbog razlike u vremenima.

„Trenutno u SAD postoji samo jedna američka paraplivačica na Rajs Univerzitetu. Ta situacija se polako mijenja. Prošle godine Univerziteska sportska asocijacija (NCAA) formirala je radnu grupu u cilju postepenog integrisanja paraolimpijaca u takmičarski program u atletici i plivanju. Na taj način će se omogućiti da paraolimpijci dobiju mogućnost treniranja i školovanja na najvišem nivou”, istakao je Tadić.

Navodi da još nije odlučio koji će smjer pohađati, ali da će najvjerovatnije to biti finansije sa specijalizacijom u finansijskoj analitici.

„Plivački tim Univerziteta Notr Dam takmiči se u elitnoj NCAA diviziji. U prošloj sezoni zauzeo je 11. mjesto pod vođstvom trenera Majkla Licingera koji je već šest sezona na čelu plivačkog tima”, dodao je Tadić.

Univerzitet Notr Dam je privatni istraživački univerzitet u gradu Saut Bend, u saveznoj državi Indijana.

Osnovan je 1842. godine, a među najpoznatijim studentima su legendarni kvoterberk NFL lige Džo Montana i Kondoliza Rajs, nekadašnja državna sekretarka SAD.

Bonus video: