Marina Raković: Neće me pokolebati odlaganje Igara

Naša najuspješnija karatistkinja Marina Raković već počela pripreme za Tokio 2021.
653 pregleda 0 komentar(a)
Marina Raković, Foto: Boris Pejovic
Marina Raković, Foto: Boris Pejovic

Cijeli olimpijski cikuls, još od Rija 2016. godine, najuspješnija crnogorska karatistkinja Marina Raković posvetila je, kako kaže, ostvarenju sna - nastupu na Igrama u Tokiju 2020.

O tome koliko je pomjeranje Olimpijskih igara poremetilo njene planove, kako je uticalo na njen moral i čemu posvećuje najveću pažnju u doba takmičarske pauze zbog koronavirusa, 31-godišnja karatistkina je pričala za službenu stranicu Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

- Iskreno, kada sam čula da su Olimpijske igre odložene za ljeto 2021. godine, u prvom momentu bilo mi je teško. Posljednje četiri godine, cijeli ovaj veliki ciklus posvetila sam ostvarenju tog sna, da nastupim u Tokiju. Ali, odmah sam takođe znala i osjećala da me to odlaganje ne može pokolebati na putu koji sam zacrtala - kazala je Marina Raković.

Iznenadnu pauzu treba posmatrati, kako ističe, i sa psihološke strane.

- Potrebno je program rada i treninga odradi što bolje, ali i sačuvati fokus, mentalnu snagu, ono što je izuzetno bitno u svakom periodu kada niste na takmičenjima. Situacija je teška za cijeli svijet, vrhunski sportisti to dijele i osjećaju dodatno tu neizvjesnost. Sa druge strane, ovaj period vidim i kao šansu da radim na stvarima za koje u jakom ritmu takmičenja ne bih imala priliku - kazala je Marina.

U pitanju su treninzi snage...

- To može biti izuzetno korisno, upravo za velike turnire koji će se održati kada pandemija prođe, samim tim i za moje olimpijske šanse - dodala je Rakovićeva.

Olimpijske igre nisu jedini turnir za koji se sprema...

- Očekujem prije svega da se u drugom dijelu ove sezoni održi već odloženo Evropsko prvenstvo, uz Svjetsko prvenstvo. Sve su to takmičenja na kojima vidim šansu i koja dodatno približavaju onom glavnom, Olimpijskim igrama - rekla je Marina, koja je tokom karijere osvajala bronzane medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu.Neće me pokolebati odlaganje Igara

Bonus video: